Double Positive en Sucos pleiten voor mensenrechten

Jrg 16 no 9 december 2019
door Carla Bakboord

Tijdens het 16-daagse Activisme voor op gender gebaseerd geweld lanceren Stichting Double Positive en Denise Carr Foundation Suriname Collection of Sex Workers (Sucos) hun ‘Wan boskopu’ en ‘Sucos, demanding their rights’. Nog steeds ervaren mensen die leven met hiv en sekswerkers stigma en discriminatie en worden hun mensenrechten geschonden.

Sinds1988 wordt op 1 december, Wereld Aids Dag, wereldwijd aandacht gevraagd voor meer solidariteit voor mensen die leven met hiv en aids. De afgelopen decennia, is er enorme vooruitgang geboekt in de strijd tegen dit virus. Zo zijn er nu medicijnen die het virus onderdrukken. Dit betekent dat zij die leven met hiv en therapietrouw zijn, het virus niet meer kunnen overdragen. Dat is een belangrijke mijlpaal. Het betekent echter niet dat men zonder condoom seks mag hebben want het risico op andere seksueel overdraagbare aandoeningen blijft.

Stichting Double Positive is sinds februari 2009 actief in het begeleiden van mensen die leven met hiv. De stichting geeft voorlichting op scholen, in de gevangenissen, en voert regelmatig campagne. “Zoals u van ons gewend bent houden wij in verband met Wereld Aids Dag diverse activiteiten. Het thema voor dit jaar is “Communities make the difference”, zegt directeur Maureen Burke.Op dit moment is Double Positive ook bezig met een project in samenwerking met Pepfar, het noodplan van de Amerikaanse president voor aidshulp.

Dit project is het vervolg van het, ‘Ken Uw Hiv Status’ dat in 2018 is gestart. Er zullen weer op de gele banken in Paramaribo en omstreken advertenties te zien zijn over onze campagne. Wij roepen geïnteresseerden op die een selfie willen maken op één van de gele banken voor posting op de Double Positive Facebook-pagina.”

 

In samenwerking met UNAIDS (het VN hiv/aids programma) zijn twee liederen en videoclips opgenomen die binnenkort gelanceerd worden. Eén is tot stand gekomen door een project dat Double Positive heeft uitgevoerd in de penitentiaire inrichtingen. De andere door nauwe samenwerking met Sucos. Onlangs zong een gedetineerde tijdens een sessie zijn zelfgeschreven rap over hiv. Met toestemming van de minister van Justitie en Politie heeft Double Positive een studio opname laten maken van deze rap, Wan boskopu. Hierin roept de zanger jongeren op om verantwoord aan seks te doen en trouw medicijnen te gebruiken indien zij geïnfecteerd zijn met het virus. ‘Je hoeft tegenwoordig niet meer dood te gaan aan deze ziekte’, rapt hij.

Eisen Sucos

Sucos die in september 2018 rechtspersoonlijkheid heeft verkregen is een door sekswerkers geleide organisatie en opgericht om hun eigen platform te leiden. De doelgroep weet het best welke issues voor hen belangrijk zijn en hoe het voelt om zelf voor hun rechten op te komen. Sucos heeft tot doel te pleiten voor het recht op gelijke behandeling van sekswerkers, belemmeringen weg te nemen voor zij die geen toegang hebben tot sociale dienstverlening, stigma en discriminatie van sekswerkers en sekswerk tegen te gaan en sekswerk in Suriname te decriminaliseren. Wereldwijd lopen sekswerkers vanwege hun kwetsbaarheid het risico slachtoffer te worden van verkrachting, uitbuiting, mensenhandel, gedwongen huisuitzetting en geweld. In veel landen staat niet de bescherming van deze groep tegen ernstige mensenrechtenschendingen centraal maar, ligt de nadruk op het verbieden van sekswerk door toezicht, intimidatie en invallen. Bij ons komen dit soort taferelen ook voor. Sommigen hebben geen toegang tot gezondheidsdiensten maar, Sucos is er in geslaagd een kleine groep te voorzien van een ziektekostenverzekering. Naast dienstverlening worden er diverse capaciteitstrainingen verzorgd o.a. op het gebied van mensenrechten, monitoring en evaluatie, financiële rapportage en media.

Tijdens de door mij verzorgde workshop mensenrechten moesten de deelnemers een tekst schrijven over hun ervaring en hun eisen. Zo schreven zij harde werkers te zijn en alles in het werk te stellen hun kinderen een goede educatie te geven, hun familie te verzorgen en ook mensenrechten te hebben. Hun roep om het geweld en misbruik te stoppen en hen met liefde en respect te behandelen, hebben zij krachtig verwoord. Om publiekelijk aandacht te vragen voor hun mensenrechten, besloot Sucos met ondersteuning van Double Positive en UNAIDS hun tekst op muziek te zetten en op te nemen. De tekst is later door mij bewerkt en heb ik de muziek geschreven en het lied ook ingezongen.

Tijdens de workshop is duidelijk naar voren gekomen dat de sekswerkers niet alleen seksuele diensten verlenen maar ook sociale diensten. “Wij hebben veelal een luisterend oor voor de problemen van onze klanten en geven hen ook advies. Daarom willen wij sociale sekswerkers genoemd worden. In ons lied Sucos demanding their rights hoor je dit ook”, zegt Denise Carr, voorzitter van Sucos.

De beats van beide liederen zijn geproduceerd door Prince Wimpa Axewood van Axewood Music. Producer Aurelio Stjeward was verantwoordelijk voor vocal- en mix mastering van het totaalproject en Chavelli produceerde de videoclips. Met deze producties pleiten Double Positive en Sucos voor naleving van de mensenrechten van zij die leven met hiv en van sociale sekswerkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s