Column: Schokgolf

SHARDA GANGA

Als er weer een vrouw wordt omgebracht – pardon, eufemismen hebben hier geen plaats, dus ik bedoelde te schrijven: als weer een vrouw wordt vermoord door haar partner, of ex-partner, dan zijn we allemaal heel erg geschokt. Hoe gruwelijker ze aan haar eind is gekomen, hoe geschokter we reageren. Misschien is het dat we zo gewend zijn geraakt aan het geweld tegen vrouwen, dat we pas echt geraakt worden als er sprake is van weerzinwekkende gruwelijkheid?

Nu zijn we weer diep geschokt. Want er zijn cijfers. Geproduceerd in opdracht van de IDB (hoe prettig om nu eens een keer te schrijven over de IDB zonder dat het over geleend geld gaat). En het rapport over intiem partnergeweld en seksueel geweld tegen vrouwen dat een diep deprimerend beeld schetst, lijkt schokgolven teweeg te hebben gebracht. Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Ik heb er een dubbel gevoel bij als een hoge justitiemeneer en de minister van Volksgezondheid zeggen dat er nu eindelijk gericht beleid gemaakt kan worden.

Sharda GangaAan de ene kant voel ik vreugde – eindelijk, eindelijk. Aan de andere kant voel ik woede – nu pas? Nu pas? Inderdaad is het rapport een superwelkome aanvulling. Maar een land dat zijn burgers, al zijn burgers serieus neemt, elke burger echt wil beschermen, had allang een aantal zaken in orde kunnen maken, en zelf systematisch onderzoek moeten (laten) doen. Het verschijnsel is allang bekend- dat het omvangrijk is weten we ook allang. Maar sinds jaar en dag zien we grote leegtes in de wereldwijde statistische rapporten over geweld tegen vrouwen bij Suriname – no data available.

Al bijna veertig jaar geleden werd Sticris opgericht – want geweld tegen vrouwen was toen al ‘kwaadaardig’ zoals Friede Cederboom, één van de oprichters het vorig jaar nog zei. Iets langer dan 25 jaar geleden kwam daar nog Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen bij. Want het geweld was nog altijd kwaadaardig. En dat is het nu nog. Hoewel er gebrek is aan alle up-to-date data en er veel te weinig diepte-informatie aanwezig is, zoals Carla Bakboord aangaf, zijn er altijd genoeg statistieken geweest om beleid op te kunnen maken. Alleen, het gebeurt halfslachtig.

De vooruitgang die is geboekt, is (gelukkig!) wel vaak een samengaan geweest van allerlei actoren – maatschappelijke organisaties, het justitieel apparaat, de overheid. Maar het is altijd te langzaam, te weinig, met te veel obstakels. Ik vraag me af of die schokgolf in mijn perceptie bestaat. Zo werken filters natuurlijk. Omdat het onderwerp mij na aan het hart ligt, zie ik de berichten erover zodra ze langskomen. Net zoals dat voor mijn collega’s het geval zal zijn en voor de groep van vrouwen en mannen die al decennia hiertegen vecht. En ik hoop dat ik namens die hele groep mag spreken als ik zeg: doe iets dan, laat zien of je het meent.

En of je het meent, zullen we zien aan de budgetten die je vrijmaakt op ’s lands begroting, aan de kwaliteit van de mensen die je op je ministerie zal belasten met de integrale aanpak, aan de vrijheid die zij zullen hebben om besluiten te nemen en acties te ondernemen zonder dat ze voor elk wissewasje eerst toestemming van het diensthoofd moeten vragen die dat dan aan het afdelingshoofd voorlegt die dat dan schoorvoetend aan de OD vraagt die dat onder de aandacht brengt van de directeur die dan goedkeuring vraagt aan de minister die dan naar de vp stapt die dan aan de minister van Financiën vraagt of er geld in kas is.

Toon je bereidwilligheid om samen te werken met maatschappelijke groepen en hun te ondersteunen om geweld preventief tegen te gaan en slachtoffers te begeleiden. En dat betekent ook gewoon: ze geld geven om te doen wat jij niet kan doen als overheid. En terwijl ik dit schrijf, lees ik dat er binnen het tijdsbestek van een dag twee babylijkjes zijn aangetroffen. Ik durf niet te denken aan de achterliggende verhalen. Nu wachten op de collectieve verontwaardiging en de roep tot actie om ‘onze’ kinderen te beschermen en de oorverdovende stilte erna.

gangadwt@gmail.com

 

Overname uit dWT

Lees meer: COLUMN: Schokgolf – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/11/16/column-schokgolf/#ixzz65cqPUuOW

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s