Investeren in vrouwen is investeren in de totale samenleving

Genderoptiek Jrg 12 no 2 mei 2015

Door Carla Bakboord

Als wij de positie van vrouwen verbeteren, komt dat niet alleen vrouwen ten goede, maar ook hun kinderen, familie en de samenleving. Dit zeggen Jennifer Simons, DNA kandidaat van de NDP in Paramaribo en Gloria Lie Kwie Sjoe, lijsttrekker van DOE in Wanica. Simons maakt zich sterk voor een wet op ouderschapsverlof en een ouderschapsverzekering terwijl Lie Kwie Sjoe in ons gesprek benadrukt dat willen we verandering, we bewust moeten kiezen voor vrouwen.

Jennifer Simons

“In deze zittingsperiode hebben wij wetgeving op het ouderschapsverlof en ouderschapsverzekering voorbereid. Ik heb mij hiervoor sterk gemaakt. Voor zwangere vrouwen is in de grondwet zwangerschapsverlof verankerd. Dit geldt alleen voor grote CAO bedrijven en de overheid. Kleine ondernemers kunnen dit niet dragen. Zij kunnen niet een vrouw drie tot vier maanden verlof geven, iemand anders inhuren en dan ook nog de vrouw doorbetalen. Er zijn ook vrouwen die zelfstandig werken. Een groot aantal vrouwen krijgt dus die break niet om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen en hen op een behoorlijke manier op te vangen. Kinderen hebben behoefte aan – en recht op goede opvang. Er is een Zweeds model dat ik heb bestudeerd. Het gaat om een fonds waaraan iedereen, zowel overheid als bedrijfsleven, bijdraagt. Alle vrouwen kunnen dan hiervan profiteren. Het gaat niet om een grote bijdrage. Uit onderzoek dat ik heb laten verrichten, blijkt dat Surinaamse vrouwen gemiddeld twee kinderen per vrouwenleven krijgen. Als een vrouw een half jaar per kind verlof zou krijgen, is het maar een jaar op een heel werkzaam leven van 35 tot 40 jaar. De vrouw kan dan tijdens het verlof haar aandacht richten op het krijgen, opvangen en opstarten van onze nieuwe Surinamers zodat we gezonde burgers krijgen. Daar gaat het om. Ik wil dit binnen het eerste jaar na de aanvang van de volgende zittingsperiode afronden. Een voorziening voor iedereen die de totale samenleving ten goede komt. Iedereen draagt bij en iedereen heeft recht. Zo kunnen vrouwen voor en na de bevalling hun kind een aantal maanden opvangen, zonder daarvoor gestraft te worden in het verder verloop van hun werk en carrière. Kinderen hebben de eerste opvang door hun moeder heel hard nodig. Ook de vader moet daar support aan kunnen geven. We hebben voorbereid dat de man voorafgaand aan de bevalling, ergens rondom die bevalling of daarna, een week verlof mag opnemen indien het nodig mocht zijn. Hij krijgt ook de gelegenheid meer verlof op te nemen indien de moeder ernstig ziek wordt of komt te overlijden.

Plicht ouders

Volgens Jennifer Simons zijn er zaken waar specifiek vrouwen en hun kinderen onder lijden. Zij benadrukt dat er teveel mannen in Suriname het idee hebben dat ze kunnen weglopen uit het gezin en het gezin aan zichzelf overlaten. Hoewel er zaken opgenomen zijn in de wet die de vader verplicht stelt voor zijn kind te zorgen, is de handhaving moeizaam. “Het komt regelmatig voor dat de man besluit het gezin te verlaten. Daar kunnen we niets over zeggen. Dat kan gebeuren. Maar die man kan gewoon weglopen en stopt bijvoorbeeld de huur te betalen. De vrouw kan naar Familierechterlijke Zaken gaan, om te proberen een bijdrage los te krijgen van die man, maar het duurt helaas een hele tijd voordat er een uitspraak is. Ondertussen moet het gezin zich zien te redden. Vaak worden de vrouw en kinderen op straat gezet, omdat de huur niet meer betaald kan worden. Hier moeten we maatregelen voor treffen. De plicht van ouders om voor hun kinderen te zorgen moet een acute plicht zijn. Niemand zou moeten procederen tegen een vader of moeder. Het moet acuut afgedwongen worden. Zo zou er wetgeving moeten zijn die, wanneer een vader of moeder het gezin zou verlaten, onmiddellijk afdwingt dat de persoon die wegloopt bijvoorbeeld de huur doorbetaalt. De overgebleven partner, voornamelijk vrouwen,, moet direct contact opnemen met het daarvoor aangesteld bureau. Als de man niet direct te bereiken is, zal dit bureau in eerste instantie financieel bijdragen aan het gezin. En direct beslag laten leggen op de man zijn auto of andere goederen om het geld terug te krijgen. Het is voor mij een feit dat je ouders moet dwingen voor hun kinderen te zorgen. En we moeten dit wettelijk vastleggen. Ook hiervoor zal ik mij hard maken wanneer ik weer gekozen ben in DNA.”

 

Gloria Lie Kwie Sjoe48 CollLieKwieSjoe

“Ik stap bewust als vrouw in de politiek”, zegt Gloria mij zelfverzekerd. ”Vrouwen gaan voor welzijn van mensen. Daarom geloof ik dat als er meer vrouwen in de politiek komen, wij zichtbare positieve veranderingen zullen zien in het leven van vrouwen, mannen en natuurlijk onze kinderen. Als we verandering willen zien moeten we bewust kiezen voor vrouwen. Een vrouw vindt haar eigenwaarde in de relatie tot anderen. Ze wil geliefd worden. Dan ziet zij zichzelf als een succes, dat gebaseerd is op harmonie en samenwerking. Een man ziet zijn eigen waarde in zijn eigen positie. Ik weet dat er ook vrouwen zijn die het niet goed doen. Het gaat bij mij om die vrouwen die dat inzicht hebben in welzijn en een wezenlijke bijdrage willen en kunnen leveren in het parlement. Die moeten we inzetten. Suriname draait nu op minder dan halve kracht met drie procent vrouwen in de regering en nog geen tien procent in de Assemblee. Het resultaat daarvan zien we overal. Jarenlang mannelijke politiekvoering, gericht op competitie, macht, hebzucht, status, wie de grootste mond heeft, wie de meeste macht en maar overlopen en elkaar uitschelden. Ik heb het daar helemaal mee gehad. De corruptie en macho politiek moet nu ophouden. A k’ba no. Ik ben pro Suriname. Als iets goed is bij een andere partij, zeg ik dat.” Zo ziet Gloria het als een goed voorbeeld dat Ronnie Brunswijk zijn Bachelor in Business Administration heeft behaald. Alfabetisering is voor haar een must en zij vindt het heel erg dat alfabetiseringsprogramma’s zijn stopgezet vanwege tekort aan financiën. “Elke dag kom ik vrouwen tegen die willen lezen en schrijven. Daar zal ik mij voor inzetten. Ook voor de sociale woningbouw. Juist de vrouwen voor wie het zo noodzakelijk is, de minder financieel bedeelden, hebben geen huis gekregen. En dat heeft weer een negatief effect op haar leven en die van haar gezin.”

Kinderen

“Mannen moeten wettelijk verplicht worden voor hun kind te zorgen. Het raakt me wanneer ik zie dat vrouwen alleen moeten opdraaien voor de zorg van hun kinderen. Er zijn wel pro-deo advocaten, maar niet allemaal zijn gemotiveerd. Daarom laten heel wat vrouwen de zaak maar liggen en verzorgen zij hun kinderen dan maar alleen. Als je samen een kind hebt gemaakt, moet je ook de verantwoordelijkheid nemen om er samen voor te zorgen. Het is geen gemakkelijke taak voor ouders die minder bedeeld zijn hun kinderen goed op te voeden.” Sinds 1994 zet Gloria zich in voor het welzijn van kinderen. In 1997 startte zij met de stichting ‘Weid Mijn Lammeren’ en richtte van hieruit onder meer een kinderdagopvang te Santopolder op, trainde jongeren en vrouwen, bouwde een woning voor dakloze kinderen en een sociaal naaiatelier voor vrouwen. “Vanaf het begin kwamen er hulpvragen om opvoedingsondersteuning, vooral van radeloze moeders die er alleen voor stonden. Ook slachtoffers van huiselijk geweld hebben mijn aandacht. Wanneer ik straks in DNA ben, zal ik mij inzetten voor huisvesting, economische zelfstandigheid, en emotionele weerbaarheid. Ook voor vrouwen zijn dit belangrijke basisvoorwaarden om een gelukkig en gezond leven te kunnen leiden. En dit heeft een positieve weerslag op haar gezin, familie en samenleving”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s