Mellisa Santokhi – Seenacherry: Ik kijk naar mogelijkheden en ontwikkeling

Jrg 17 no 6 september 2020                                                                                                          

door Carla Bakboord 

Dat vele first ladies niet slechts een ceremoniële rol vervullen, blijkt al decennialang. Zij willen tegenwoordig hun deskundigheid, vaardigheden en visie vooral inzetten en zich niet meer buiten de politieke arena positioneren. Daarom betreden zij de politieke inner circle van de president en houden als een politiek geëngageerde first lady een eigen pleidooi voor beleid en beleidsbeslissingen. In dit openhartig gesprek met mr. Mellisa Santokhi – Seenacherry vertelt zij ook hoe zij in deze regeerperiode al invulling geeft aan haar rol als onze first lady. 

Wie is Mellisa Santokhi-Seenacherry?

“Ik ben een gewone vrouw. In een eenvoudige omgeving opgegroeid. Toen ik jong was, vond ik dat ik met van alles mee kon doen. Ik had het geluk dat ik met kinderen van de buurt bij ons op het erf kon spelen. Ik wilde in bomen klimmen om manjas te plukken. En plots hoorde ik, dat mag niet. Waarom niet? Omdat ik een meisje ben. Altijd raakte ik aan het eind van de dag verwikkeld in discussies. Ik heb er moeite mee waarom ik iets niet zou mogen. Eerst was het argument, omdat ik een meisje ben. Maar mijn moeder merkte dat dit voor mij niet overtuigend genoeg was. Dus zei ze dat ik een arm – of beenbreuk kon oplopen. En wie gaat je dan naar de arts brengen?” 

Mellisa heeft al heel vroeg ervaren dat omdat je een meisje bent jou veel beperkingen worden opgelegd en wilde altijd weten waarom. “Ik was vrij mondig en durfde vragen te stellen maar was geen rebel. Ik hield mijn veiligheid wel in de gaten wetende dat mijn ouders van mij hielden en dat zij mij wilden beschermen. Ik speelde alleen met de kinderen van de buurt. Er kwamen geen buitenstaanders binnen. Mijn waakzame moeder hield altijd toezicht over haar twee dochters. Hoewel ik de grenzen verlegde, nam ik de veiligheid wel in acht. Mijn ouders wisten niet goed met mijn vragen om te gaan, maar dat heeft mij nooit weerhouden vragen te stellen en een rationeel antwoord te verwachten. Ik had een gezonde nieuwsgierigheid en een drang naar kennis.” 

Zelfredzaamheid 
Toen Mellisa acht jaar oud was wist zij al dat zij advocaat of rechter wilde worden. Zij besefte toen al anders te zijn dan haar klasgenoten die stewardess wilden worden. “Mijn moeder zei, in principe is je diploma je pas naar zelfstandigheid. Dus door te studeren kom je aan een goede baan. En dat zorgt voor zelfstandigheid. En vooral zelfredzaamheid. Mijn moeder was een manusje van alles en zo ben ik ook. Hier in het paleis is er aan een deur een haak. Telkens als je er langsloopt, blijf je eraan vasthaken. Ik vroeg aan iemand om er even naar te kijken, maar die had geen schroevendraaier. Met een mes heb ik het toen maar zelf gedaan. Normaal gesproken zou ik niemand vragen. Zelfredzaamheid is voor mij een heel belangrijke vaardigheid. Als iets stuk is probeer ik het eerst zelf te maken.” 

Tijdens haar studie was Mellisa student-assistent, zat in studentencommissies, pleitte toen al voor diverse zaken en kwam regelmatig in conflict. “Ik heb er moeite mee wanneer iemand mij iets wil opleggen dat onrechtvaardig is. Mijn schoolhoofd op de mulo verwachtte niet dat ik, als klein meisje, al zo kon opkomen voor mezelf. Ik werkte ook tijdens mijn studie hoewel mijn vader vond dat dit niet hoeft, omdat hij voor zijn kinderen zorgt. Ook dit was onderwerp van discussie. Op den duur hebben mijn ouders het gewoon geaccepteerd. Met werken en participeren in het arbeidsproces kan je jezelf alleen maar verrijken.

Scherpe kanten
Ik blijf het liefst op de achtergrond. Maar deze functie dwingt je gewoon om in de schijnwerpers te zijn. Ik ben er niet echt comfortabel mee. Ik moet eraan wennen en ermee leren omgaan. Het is nieuw voor mij. Ik kan vrij direct zijn. Zo ben ik gewoon. Maar wat men verwacht van een first lady is één met veel meer zachte, ronde kanten dan één met sterke, scherpe kanten.  Mijn juridische opleidingen en mijn karakter roepen eerder die sterke, scherpe kanten op. Ik benoem de zaken die partijen zelf niet willen benoemen, waardoor er geen schikking of oplossing komt in hun geschil. Ik had daar geen training voor nodig. Dat heb ik meegekregen van mijn moeder. De opleiding heeft het enkel versterkt. 

De indruk wordt gewekt dat een first lady in een bepaald ceremonieel hokje moet passen. Daarmee word je al een beperking opgelegd. Ik kijk niet naar de beperking. Ik kijk naar de mogelijkheden; anders zou ik op de bank zitten. We stimuleren vrouwen toch niet om te gaan studeren om later hun kennis niet te mogen inzetten op het hoogste niveau? Omdat ik de vrouw ben van de president moet ik in dit hokje blijven? Het is juist mijn taak mijn mogelijkheden te belichten. Want als wij de nu opkomende jonge vrouwelijke leiders leren zich alleen te focussen op de beperkingen, en hen in een hokje vastzetten, zullen ze er niet meer uitkomen.  Ik denk out of the box. En ben niet in een box te plaatsen.  De mouwen oprollen. Niet wachten op de schroevendraaier maar, het zelf oplossen. Dit is gewoon mijn instelling.  Daarom kan ik niet aan de zijlijn blijven staan wanneer ons land in een crisis verkeert.  Ik heb passie, kennis, visie en vaardigheden. Die moet ik inzetten in landsbelang. 

Iedereen moet resultaatgericht denken en handelen en vaardigheden ontwikkelen die de zelfredzaamheid bevorderen. Ik ben blij met mijn team dat mij pro deo ondersteunt. Zij zijn evenals ik resultaatgericht en denken vanuit het principe van zelfredzaamheid en mogelijkheden. We zijn bezig de jeugd dit bij te brengen. Zo hebben wij het project ‘Get skilled academy’ gelanceerd voor jongeren. Wij starten met 500 studenten die voor een jaar kosteloos cursussen online kunnen volgen voor het ontwikkelen van vaardigheden. In de nabije toekomst zal ik ook een gezondheidsproject starten. Ik tref nu al voorbereidingen hiervoor. Nu ben ik bezig met een broodproject om de jeugd te voorzien van meergranen bruinbrood.

Velen zullen mij niet begrijpen omdat de beperking in hun referentiekader verscholen zit. Net zoals ik als jong meisje mij niet liet beperken in mijn mogelijkheden zal ik dat nu ook als volwassen vrouw en first lady niet doen. Het zou echter in strijd zijn met mijn grondrechten en met mijn prestatiedrang als ik aan de zijlijn zou moeten blijven omdat ik de first lady ben. Ik zou dus als vrouw financieel afhankelijk moeten zijn van mijn man. Is dit het wat wij propageren? Mijn hele leven ben ik opgevoed om zelfstandig en zelfredzaam te zijn. En nu wil de samenleving mij afhankelijkheid en het glazen plafond opleggen? Dat is tegen alle moleculen in mijn lichaam.  Dit is wat je van jouw dochter verwacht? Ik ben ook jouw zus. Ik ben ook de moeder van de natie. En ik hoop dat men zich dat realiseert.  Als ik dit moet volgen, zou ik mijn grondrechten moeten opgeven. Ik ben dan niet meer gelijkwaardig aan de anderen. Ik wil juist een voorbeeld zijn voor vrouwen die ook zelfstandig, op hun eigen manier, zichzelf willen ontwikkelen.

11 comments

 1. We zijn trots op u Firstlady. Ik als jongedame kijk vol trots en verheugd uit naar uw inzet voor ons land Suriname. Geweldig dat wij een sterke en competente Firstlady mogen hebben voor Suriname 🇸🇷. Heel veel succes met uw nieuwe uitdaging! Blijft u altijd eerlijk en oprecht Suriname dienen. Wij ondersteunen u dan als vrouw en ook als burger van dit land. Suriname 🇸🇷 ♥️

  Like

  1. Leuk verwoord, niemand wil een FL beperken, maar misbruik maken van de positie om dezelfde handelingen te verrichten als de President. Niemand heeft ooit op Melissa gestemd! Rechter genoemd worden terwijl je dat niet bent, advocaat terwijl je nooit de advocaat-Stagiair opleiding gedaan hebt. Op de Nederlandse tv gelogen over je geboorteplaats. Waarom eigenlijk? Melissa SEENACHERRY-Je wilt teveel, maar doet te weinig. Je presteert niet naar behoren. Ze mogen wat kritischer worden om jou heen. Dit heet opbouwend kritiek. Doe er je voordeel mee..

   Like

 2. U hebt gelijk
  U als vrouw heeft zelfde rechten als een manlijke persoon
  Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat vrouwen veel nauwkeurig zijn dan mannen
  Wij mogen respect hebben voor een vrouw als u die zo’n opleiding heeft genoten.
  Ik gun U van harte het werk die u van plan bent in de toekomst te gaan vervullen. Ik ben trots op een vrouw als u
  SUCCES.

  Like

 3. Alvast gefeliciteerd met uw huwelijk mevrouw ,rechter, first lady Melissa Santokhi-Seenachery.
  Toen de Elect President aankondigde dat er geen first lady zou zijn dacht ik metteen, maar wie gaat hem steunen? Ik was hartstikke blij dat uw gekozen heeft om toch te trouwen en misschien daardoor geen rechter kunt zijn. Jammer dat u niet had aangegeven wat uw gedachten waren voor uw huwelijk. Ik zeg steun uw man op alle manieren. Ik heb problemen met die mensen die hun hele familie posities geven en zeggen van maar de President heeft het ook gedaan. … Ja hoe er mee om te gaan I don’t know.
  Ik vind niet dat Brunswijk zijn mensen daar moet zetten. Tegenstrijdig maar zij zijn niet gekwalificeerd voor dat werk.
  Melissa first lady go and do a good job,!

  Like

 4. Beste Mellisa, wat is er mis om Stewardess te worden, de manier waarop jij praat zegt al veel over jou. Jij doet erg denigrerend naar mensen toe, wat jij ook doet of zegt het interesseert niet. jou man is geen zuiver persoon en jij ook niet. Het is niets nieuws wat jij raaskalt, want elk kind heeft buiten gespeeld en in bomen geklommen en vruchten geplukt, mens je hebt zo te horen een groot probleem met jezelf.

  Like

 5. Artikel gelezen! Mooie gedachte en ontwikkelingen.
  Succes met uw ambities die u voor het land heeft, vooral voor de jongereb en ouderen.

  Like

 6. Ik ben trots op u en ga ervan uit dat u enerzijds een bijdrage zal leveren aan de emancipatie van de vrouw en anderzijds een bijdrage zal leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname.
  Ik heb in alle opzichten een goed leven in Nederland en heb functies waar ik de cultuur van Nederland mag en kan beïnvloeden.
  Ik heb het aardig druk en Suriname is echt ver van mijn bed, maar mocht je een advies o.i.d nodig hebben let me know.
  Met vriendelijke groeten,
  Iwan Lalji
  info@alltop.org
  Info@hrdiensten.org
  info@asiatraveltours.nl
  Jobhunter gemeente Amsterdam

  Like

 7. Heel mooi gezegd, vrouwen moeten niet afhankelijk zijn van hun man en er moet meer gedaan worden aan gendergelijkheid. Zou ook graag de cursussen willen volgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s