Karen Lynn Williams: ‘Het gaat erom iedereen gelijke kansen te geven.’

Gendergelijkheid en gendergelijkwaardigheid staan bij WRC hoog in het vaandel. Vrouwen hebben recht op gelijke kansen en een gelijke behandeling. In de praktijk hebben mannen, zeker als het leidinggevende functies betreft, een bevoorrechte positie. In deze editie maakt u kennis met vier vrouwelijke topkaders die ook een vrouwelijk element toevoegen aan de stijl van leidinggeven. Agnes Daniël, Claudia Redan, Maureen Badjoeri en Karen Lynn Williams zijn voorbeeldvrouwen en een inspiratie voor onze vrouwen op hun carrièrepad.

Jrg 16 no 8 november 2019
171 American ambassador-2
door Carla Bakboord

Een carrière als operazangeres en astronaut waren onder meer jeugddromen van Karen Lynn Williams, ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in Suriname. Later had ook astronomie haar interesse. Op de middelbare school won haar passie voor werken met mensen het van die dromen. Aan de universiteit behaalde zij een major in journalistiek en politieke wetenschappen. De ambassadeur heeft een trackrecord in leidinggevende functies in de diplomatieke dienst. Naast haar dynamische werkzaamheden geniet zij ook van muziek en haar kat. “Ik houd van thuis zingen en pianospelen. Maar mijn echte hobby is mijn kat. We hebben zoveel plezier en ik zou niet zonder hem kunnen”

Obstakels en kansen

Vanaf mijn eerste baan, bestond het personeel voornamelijk uit vrouwen. Ik behoor tot de derde generatie. Talrijke vrouwen hebben al aardig wat voorwerk gedaan, waardoor ik veel kansen had. Ik ben me er wel van bewust dat zij het toen in de diplomatieke dienst niet gemakkelijk hadden. Ik heb heel veel geluk gehad en ook wel wat meegemaakt tijdens mijn carrière.”

Lachend vertelt Williams dat men haar op diverse buitenlandse posten zelden aanzag voor ambassadeur of leidinggevende. Zij werd op recepties en andere gelegenheden soms gezien als de partner van iemand of administratieve assistent. “Toen ik in het Amerikaanse leger werkte als beleidsadviseur, kwam het regelmatig voor dat men vroeg naar de senior buitenlands beleidsadviseur. ‘Dat ben ik’ zei ik dan, tegen alle verwachtingen in. Daar kwam later verandering in en vrouwen in topposities werd als gewoon ervaren. Ik heb geen vrouwendiscriminatie en obstakels op mijn werkplek ervaren”. De ambassadeur heeft met veel vrouwen samengewerkt. Het vooroordeel dat er altijd conflicten zijn, waar er veel vrouwen samen zijn, heeft zij niet ondervonden. “Er zijn altijd wel interpersoonlijke conflicten. Het is geen gender issue,” benadrukt zij.

Advies voor jonge vrouwen

Lever altijd goed werk. Waar je ook gaat en wat je ook doet. Als er werd gevraagd om vrijwilligerswerk te doen, deed ik dat. Als ik een baan goed vond en de plek interessant was solliciteerde ik daarop. Zelden heb ik een baan aangenomen alleen omdat het goed zou zijn voor mijn carrière. Ik nam de jobs aan omdat ik dat zelf wilde.

Een diplomaat moet flexibel zijn. Je moet in staat zijn jouw collega’s en ook het buitenlands publiek te begrijpen. Wat motiveert hen? Wat is voor hun belangrijk? Hoe zorg je ervoor een omgeving te creëren waarin jouw collega’s kunnen floreren? Ik vind het belangrijk om niet te marginaliseren. Vrouwen moeten gelijke kansen krijgen. Om kwetsbare groepen zoals LGBT’ers en alle anderen, te ondersteunen in hoe leidinggevende posities te bekleden, moeten zij gelijke kansen krijgen. Het gaat niet om privileges, maar om ervoor te zorgen dat niemand gemarginaliseerd wordt!”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s