Maureen Badjoeri, topvrouw in Islamitisch bankieren

Gendergelijkheid en gendergelijkwaardigheid staan bij WRC hoog in het vaandel. Vrouwen hebben recht op gelijke kansen en een gelijke behandeling. In de praktijk hebben mannen, zeker als het leidinggevende functies betreft, een bevoorrechte positie. In deze editie maakt u kennis met vier vrouwelijke topkaders die ook een vrouwelijk element toevoegen aan de stijl van leidinggeven. Agnes Daniël, Claudia Redan, Maureen Badjoeri en Karen Lynn Williams zijn voorbeeldvrouwen en een inspiratie voor onze vrouwen op hun carrièrepad.

Jrg 16 no 8 november 2019
door Henna Guicherit

Ik was aangenaam verrast toen ik onlangs in Women Report 2019 las dat uit een lijst van driehonderd vrouwen de vijfde meest invloedrijke topvrouw in Islamitisch bankieren de Surinaamse Maureen Badjoeri is. Zij is de chief executive officer (CEO) van de Trustbank Amanah. Voorheen was zij CEO van de Trustbank. Daarenboven heeft zij dit jaar ook de Award for Success Stories ontvangen tijdens de First African Islamic Fintech Summit in Tunesië.

In een recordtijd van twee jaar heeft deze CEO leiding gegeven aan de intensieve tweeledige conversie van de secundaire conventionele Trustbank naar de primaire Islamitische Trustbank Amanah. “Aan dit proces is een heel traject van change management gekoppeld terwijl de bank normaal moest blijven functioneren. De eerste grote uitdaging was om binnen en buiten de bank draagvlak te creëren en alle stakeholders er van te overtuigen dat Islamitisch financieren en bankieren potenties heeft voor de ontwikkeling van ons land. Daarnaast hebben belijders van de islam de gelegenheid om in overeenstemming met de Sharia te bankieren”, aldus Badjoeri.

Zij is er in geslaagd om bank-breed ondersteuning te krijgen, het nodig organisatorisch draagvlak te creëren en is haar team hiervoor heel dankbaar. Veel tijd en energie heeft zij geïnvesteerd in het verkrijgen van de doorslaggevende ondersteuning van de monetaire autoriteiten; de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën.170 Maureen Badjoeri -1

Zowaar een topprestatie die ver buiten onze grenzen de aandacht heeft getrokken, des temeer omdat Suriname geen moslimland is. Trustbank Amanah vervult nu een voorbeeldfunctie. Het succes is niet alleen te danken aan haar vele competenties maar ook aan haar persoonlijke kwaliteiten. Badjoeri is een echte doorzetter en continue gefocust. Zij was overtuigd van de haalbaarheid van de gestelde doelen, stond er voor de volle 100 procent achter en had de capaciteit de onvermijdelijke hobbels op het pad van conversie te overwinnen. “Je moet altijd out of the box denken en afmaken waar je aan begint”.

Het is daarom niet verwonderlijk dat zij, als toenmalig CEO van de Trustbank, de kans die haar geboden werd de conversie te leiden met beide handen heeft aangegrepen. “Vrouwen moeten zich geen beperkingen opleggen vanwege een verkeerde beeldvorming en zorgen dat zij competenties hebben. Jouw mind set moet zijn nothing is impossible. Ik had nooit eerder gehoord van islamitisch bankieren. Heb veel gelezen, gestudeerd, nieuwe mensen ontmoet, landen bezocht en kennis gemaakt met hoe bankieren aan de andere kant van de wereld geschiedt. Het heeft mij zo geïnspireerd en gaandeweg grote invloed op mij gehad dat ik mij ben gaan verdiepen in het moslimgeloof. Ik ben blij dat ik die uitdaging ben aangegaan maar, in het begin was het wel scary”, kan ze nu lachend bekennen. “Niet alleen aan het werk maar ook van je vrienden en thuis heb je support nodig. En thuis, mijn drie zonen op wie ik heel trots ben, daar draait mijn leven om.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s