Jrg 16 no 11 februari 2020
door Carla Bakboord
In de komende edities van ‘Genderoptiek’ zullen we in aanloop naar de verkiezingen een aantal jongeren en vrouwen profileren die een politieke carrière ambiëren. Ik sprak met Imran Taus, een gedreven jongeman van 35 jaar, die zichzelf omschrijft als een maatschappelijke bouwer.
“Ik ben altijd maatschappelijk actief geweest. Het begon als vorm van zinvolle vrijetijdsbesteding in maatschappelijke organisaties. Eerst als vrijwilliger bij de Jeugdraad, daarna Youth Officer bij de Caricom-Jeugdambassadeurs en later voorzitter van de jongerenwerkgroep van het onderdirectoraat Jeugdcentra voor het mede ontwikkelen van projecten van het directoraat Jeugdzaken. Ik vond het leuk om met andere jongeren mee te denken over activiteiten die bijdroegen aan de verbetering in het leven van een grote groep. Vaak was het beschikbare budget niet toereikend voor al die leuke plannen, wat de creativiteit alleen maar goeddeed. De activiteiten moesten doorgaan en de beoogde kwaliteit moest zoveel als mogelijk behouden worden. Want hoe dan ook, wij streefden onze doelen na en wilden iets bijzonders neerzetten. Zo besloten wij op de jongeren infobeurs als professionals geld te verdienen om de kas van de organisatie te versterken. Dus verkochten wij er onder de geleende restaurantnaam ‘La Place’ pannenkoeken en poffertjes. Ondanks de schaarse, beschikbare middelen stonden wij daags na de beurs bekend als professionals met het drukste ‘restaurant’. Een geweldig teamverband van jongeren tussen de negentien en 23 jaar die naast school fulltime bezig waren met de organisatie. En dat vijf dagen per week. Samen bouwen, samen iets verbeteren, samen succes boeken en samen mensen blij maken, gaf mij een bevredigend gevoel. Veel actieve jongerenorganisaties kregen toen de ruimte om in de keuken van politieke en bestuurlijke processen een kijkje te nemen. Daar ontstond mijn interesse voor het politiek-bestuurlijke”.
Politieke participatie
Na geslaagd te zijn van het Ewald Meijer Lyceum, behaalde Imran in Nederland zijn bachelor in Bestuurs- en Organisatiewetenschappen en een master Politicologie met als specialisatie Bestuur en Beleid. Terug in Suriname trad hij in dienst bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en mocht mede leidinggeven aan de afdeling Basiszorg.
Hij droeg bij aan het creëren van een efficiëntere werkomgeving en het organiseren van de dienstverlening. “Het werk werd daardoor prettiger. We werkten aan een systeem waarbij het personeel op een juiste manier met cliënten omging. Het is mijn passie, om zaken zodanig te creëren dat het leven van anderen er beter op wordt. Ik vind creativiteit vooral belangrijk, omdat ik gevormd ben in een omgeving waarbij er meestal weinig middelen ter beschikking waren. Dat dwingt jou om out of the box te denken en creatieve oplossingen te bedenken die kunnen bijdragen aan de positieve ontwikkeling van mensen. En als je daar nog meer invloed op wil hebben, moet je lid zijn van een politieke partij. Als je wil helpen meebepalen op DNA-niveau of sturing en begeleiding geven aan personen die ons vertegenwoordigen dan moet je lid worden van de organisatie waar die personen deel van uitmaken of leiding aan geven. Ik zie politieke partijen net als volksverenigingen. Je hebt verenigingen die zich bezighouden met kunst, cultuur en sport. En politieke partijen zie ik als verenigingen die zich bezighouden met de ontwikkeling van het land. We zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe de samenleving eruit moet zien, want we zijn er allemaal deel van. Daarom is het belangrijk dat we participeren binnen politieke partijen. En ben ik daarom lid van de PALU, die jongeren alle ruimte geeft mee te denken en beslissen.”
Bijdrage als DNA-lid
Wat kunnen we van jou verwachten als je gekozen bent in DNA?
“Ik wil me richten op de inclusieve samenleving. Het is belangrijk dat we gebruikmaken van iedereens potentie. Er zijn nog te veel mensen die gediscrimineerd worden of die door bepaalde omstandigheden niet volwaardig kunnen participeren in de samenleving. Die barrières moeten we opheffen. Iedereen moet de kans krijgen om zijn passie na te jagen. We moeten bewust onderzoeken wat de mens tekort komt, waar dat aan ligt, zodat ook die mensen gelijke kansen krijgen. Zo kunnen we ook van hun potentie gebruik maken en daar bewust beleid op maken. Ook wil ik mij inzetten voor maatschappelijk support. Er zijn nu een heleboel sociale voorzieningen en toch verkeren veel mensen in een benarde situatie. We moeten een aangepaste methode ontwikkelen die hen versterkt om duurzaam voor zichzelf te kunnen zorgen. Als economisch verdienmodel stel ik voor dat we veel meer focussen op de toerismesector. Die biedt werkgelegenheid voor mensen van allerlei niveaus. Zo wil ik meer balans brengen in de samenleving. Als DNA- lid zal ik mij vooral inzetten voor meer kwaliteit in het politieke debat. De discussie is verzwakt in het parlement. En het debat op DNA-niveau is belangrijk, omdat het een voortraject is van wat het beleid zal worden. Het beleid van de regering is vervat in de begroting. En de begroting wordt voor goedkeuring gestuurd naar het parlement. Op basis daarvan worden er aanpassingen gemaakt en daarna goedgekeurd. Daarom zie ik het debat als fundamenteel; een instrument waarmee je het beleid bekritiseert en controleert. Als dat debat verzwakt en er niet op een goede manier mee wordt omgegaan, verzwak je de participatie van de bevolking in de politiek. En die bevolking heeft jou daar geplaatst. Daarom adviseer ik iedereen en vooral de jongeren om te gaan stemmen. Maak gebruik van je stemrecht. We zijn met ons allen verantwoordelijk voor de situatie waarin we verkeren en de keuzes die er gemaakt worden. Ga samen met anderen goed na waar de politieke partijen voor staan. Zijn hun doelen haalbaar? Heeft iedereen er profijt van? Daar gaat het om. Een inclusieve samenleving die de mens centraal stelt in alle beleid en programma’s.”