Claudia Redan; ‘Gezondheidsprogramma’s omzetten in gezondheidswinst’

Gendergelijkheid en gendergelijkwaardigheid staan bij WRC hoog in het vaandel. Vrouwen hebben recht op gelijke kansen en een gelijke behandeling. In de praktijk hebben mannen, zeker als het leidinggevende functies betreft, een bevoorrechte positie. In deze editie maakt u kennis met vier vrouwelijke topkaders die ook een vrouwelijk element toevoegen aan de stijl van leidinggeven. Agnes Daniël, Claudia Redan, Maureen Badjoeri en Karen Lynn Williams zijn voorbeeldvrouwen en een inspiratie voor onze vrouwen op hun carrièrepad.

Jrg 16 no 8 november 2019
door Henna Guicherit

Hoewel vrouwen de gezondheidssector domineren, zitten zij doorgaans niet op de directeursstoelen. In gesprek met Claudia Redan, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), blijkt die vlieger voor dit ziekenhuis niet op te gaan. Ook de medisch-, verpleegkundig- en financieel directeur zijn hier vrouwen. Zo ook het hoofd van de Spoedeisende Hulp. Dit vrouwelijk directieteam geeft vanaf februari 2019 op bewonderenswaardige wijze leiding aan het AZP; een bedrijf met 2100 medewerkers en dagelijks vijfduizend bezoekers.

169 Claudia Redan-1

Ik moet zeggen: zij doen het perfect”, aldus Redan. “We weten precies waar de plusjes en de minnetjes zitten en waar wij elkaar moeten ondersteunen. We weten ook waar we naartoe moeten met het ziekenhuis en hebben geloof in wat we kunnen en wat we doen. Ik ben zeer pragmatisch en werk met de mogelijkheden die er zijn, daarbij rekening houdend met de langetermijndoelen die we voor dit ziekenhuis hebben gesteld. Het is gelukt om de interne organisatie op één lijn te krijgen. Alle gebouwen staan in steigers. We hebben een inhaalslag te plegen en over enkele jaren zal het ziekenhuis er heel anders uitzien.”

Redan die in 2017 als eerste vrouwelijke, tevens jongste ziekenhuisdirecteur geschiedenis schreef is naar haar zeggen op de eerste plaats moeder. “Ik vind het zo belangrijk dat ik moeder ben. Ik heb twee kinderen. Ik heb een master in health economics, business administration en een bedrijfseconomische achtergrond. Gezondheidsprogramma’s omzetten in gezondheidswinst, dat is waar ik voor leef! Deze sector ligt mij gewoon heel dicht aan het hart. Ik zit er al ruim twintig jaar in en heb verschillende facetten en perioden meegemaakt. Mijn lijfspreuk is; ‘ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg.’

Binnen twee tot drie jaar moet het AZP getransformeerd zijn en de faciliteiten op een veel hoger niveau. “Alle projecten die ik tot nu toe met de regering heb besproken zijn goedgekeurd. De grootste uitdaging is om het personeel, van interieurverzorger tot topkader, elk met zijn eigen belangen, mee te krijgen in dit proces. Een andere zaak is een vernieuwde loonstructuur. Dit is één van de dingen die ik móet realiseren. Je moet je medewerkers niet extra belasten om taxi te moeten rijden of bij iemand bij te klussen omdat ze onvoldoende verdienen. Ze moeten weten dat zij bij ons kunnen rekenen op een goed salaris. Als je wil voorkomen dat zorgpersoneel wegtrekt naar het buitenland en over en weer van instelling naar instelling verhuist, moet je een goede loonstructuur hebben.

Voor jonge vrouwen is het allerbelangrijkste dat zij geloof in zichzelf hebben. Weten dat het als vrouw niet raar is om als moeder en echtgenote ook ambitieus te zijn door carrière te maken. Wij van het AZP, na de overheid de grootste werkgever, leveren met onze vier vrouwelijke directeuren het bewijs dat vrouwen leiding kunnen geven aan een grote complexe organisatie in een proces van structurele verandering. Change is coming!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s