Agnes Daniël: ‘Stel jezelf krachtig op!’

Gendergelijkheid en gendergelijkwaardigheid staan bij WRC hoog in het vaandel. Vrouwen hebben recht op gelijke kansen en een gelijke behandeling. In de praktijk hebben mannen, zeker als het leidinggevende functies betreft, een bevoorrechte positie. In deze editie maakt u kennis met vier vrouwelijke topkaders die ook een vrouwelijk element toevoegen aan de stijl van leidinggeven. Agnes Daniël, Claudia Redan, Maureen Badjoeri en Karen Lynn Williams zijn voorbeeldvrouwen en een inspiratie voor onze vrouwen op hun carrièrepad.

Jrg 16 no 8 november 2019

Agnes Daniël: ‘Stel jezelf krachtig op!’

168 Agnes Daniel-1

Naast haar politieofficieren opleiding en strategisch management aan de Politie Academie van Brazilië heeft Agnes Daniël een bachelorgraad in human resource management en een mastergraad in duurzame ontwikkeling op zak. Haar carrière begon bij het Korps Politie Suriname (KPS) waar zij als groepscommandant al vrij vroeg leiding gaf aan ongeveer zestig medewerkers. Zij was toen de enige vrouw in de leiding van die groep. Nu voelt zij zich prima in haar nieuwe functie als consul-generaal op Curaçao. Lezen, andere culturen leren kennen en met de familie samen buiten de stad gaan, doet zij graag.

Obstakels en kansen

Na verschillende leidinggevende functies te hebben bekleed bij het KPS, sloot Daniël af in de hoogste rang van Korpschef. Tijdens haar KPS-carrière heeft zij geen obstakels ervaren vanwege haar vrouw-zijn. Zij werd nooit teruggefloten of beknot na genomen besluiten. “Ik kan me nog wel herinneren dat in het begin van mijn carrière, een mannelijke collega zich niet kon voorstellen dat ouders hun dochters lieten studeren voor leidinggevende functies. Daar zijn ze niet geschikt voor. Hij zei geen leiding te zullen accepteren van een meisje dat zijn dochter had kunnen zijn. Later zijn we maatjes geworden. Hij gaf toe dat hij zich had vergist. Dat vond ik fijn van hem”.

Vrouwen aan de top werden op grappende wijs, maar wel met een ondertoon, serieus genomen. Het vrouwelijk element was volgens Daniël welkom in een wereld van zogenaamd stoer doen. Want het empatisch vermogen is bij vrouwen beter ontwikkeld. Zeker toen er ook werd gekeken naar productie en de vakbeweging en arbeidssituaties een belangrijke rol gingen spelen, merkte zij dat dit vrouwenperspectief belangrijk was.

Politiek advies

Ik zie steeds meer jonge vrouwen zich inzetten om op hoge functies te komen. Zij willen vaak heel snel de absolute top bereiken. Besef dat de politieke arena al een krachtenveld is met een bepaalde dynamiek. Weet hoe die dynamiek eruitziet. Pas je erin? Wat is vereist om die dynamiek je eigen te maken zodat je niet teleurgesteld raakt. Houd rekening met het beleid en de doelstellingen van de politieke organisatie die jij zal vertegenwoordigen. Probeer jouw eigen doelstelling daarin te vinden of te kunnen onderbrengen. Jij hebt verwachtingen. Vergeet niet dat zij die ook zullen hebben. Probeer beiden te combineren. Dan zal je blijven groeien. Zorg dat je goed kennisneemt van alle documentatie. Wees eerlijk tegen jezelf. Romantiseer zaken niet. Populair zijn, maakt nog niet dat je kundig bent. Houd daar voldoende rekening mee. Zeker als je een politieke functie ambieert. Dan denk ik dat je krachtig genoeg zult zijn. Zeker als je jezelf ook krachtig opstelt. Want je moet je binnen je organisatie kunnen handhaven en binnen het speelveld van de politieke arena waarmee je zult dealen. Ik heb met alle regeringen gewerkt en een match gevonden tussen mijn eigen doelen en die van de regering. Dat heeft mij krachtig gemaakt. Immers, de ontwikkeling van ons land is voor mij het belangrijkste”.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s