Xiomara Simons -Tsai A Woen: ‘Ik kon niet meer aan de kantlijn blijven staan.’

Jrg 17 no 1 april 2020
door Carla Bakboord

In aanloop naar de verkiezingen op 25 mei profileren wij jonge (aspirant) kandidaten van diverse politieke partijen. Jongeren behoren tot de grootste groep kiezers. Dit demografisch gegeven en de structurele ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek moet politieke partijen ertoe bewegen te werken aan een betere balans in 2020. Wij spraken met Iwan Holder, Xiomara Tsai A Woen, Obed Kanape, en Rachele Giddings. Wie zijn zij, wat heeft hen bewogen, welke maatschappelijke kwesties hebben hun aandacht en wat mogen wij van hen verwachten?

188 Xiomara Tsai A Woen

Xiomara Simons-Tsai-A-Woen is een trotse moeder van een dochter van vier. Zij heeft een Master in Business Administration. Naast haar eigen onderneming, doceert zij parttime het vak cost accounting and financial managementop diverse hbo-instituten. “Ik ging deze uitdaging aan in het kader van kennisoverdracht met als doel bij te dragen aan het succes van jonge professionals. Namens stichting ‘Fundament voor de Toekomst’ heb ik me mogen inzetten voor het ontwikkelen van projecten gericht op duurzame bevordering van het bewustwordingsproces en het activeren van economische participatie onder kansarmen. Wij richten ons in het bijzonder op vrouwen en jongeren, om zodoende hun weerbaarheid te vergroten en hun sociaaleconomische positie te verbeteren. Eén van de projecten is het ‘GRO’- project, waarbij vrouwen zijn getraind syuru te telen en te verwerken tot thee voor de verkoop.”

De aanzienlijk verslechterde sociaaleconomische status en het gebrek aan dienend leiderschap in de politiek, hebben Xiomara ertoe bewogen politiek actief te worden in DOE. “Ik kon niet meer aan de kantlijn blijven staan en toezien hoe ons land naar de afgrond wordt geleid. De Surinaamse economie heeft potentie om zich tot een sterke te ontwikkelen. Echter vraagt dit deskundige en integere bestuurders met wils- en daadkracht”. Met haar deskundigheid als bedrijfseconoom en haar ervaring als ondernemer, zij komt uit een ondernemersgezind gezin, durft Xiomara haar schouders er onder te zetten. Zowel als parlementariër als daarbuiten.

“Als ondernemer moet je out of the box denken om je bedrijf winstgevend te houden. En dat bedrijf is Suriname. Hier is waar de Surinomics gedachtegang tot uiting komt. Dit is een concept die wij, de economen van de politieke partij DOE, hebben ontwikkeld. Volgens deze gedachtegang worden beschikbare resources in kaart gebracht – wat heb je, waarin ben je goed als land. Vervolgens worden er mogelijkheden bekeken om die op elkaar af te stemmen met als oogmerk meerwaarde te creëren. We hebben echt enorm veel bronnen. Met de meerwaarde van die bronnen kan de sociaaleconomische positie van iedere burger verbeterd worden.”

Zo zijn het uitbaggeren van de Surinamerivier, ons cultureel erfgoed, de omliggende markten en cafés een combinatie van assets, mogelijk geschikt voor ontwikkeling van cruisetoerisme. Een multi-miljarden dollarindustrie met een substantiële groei waaraan landen in de regio waaronder Cuba en Haïti reeds een flinke boterham verdienen.  Ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en de kennis van wetenschappelijke- en kruidengeneesmiddelen kunnen ingezet worden ter bevordering van medischtoerisme. De accountancybedrijven in samenwerking met de grote groep afgestudeerden van de financieel administratieve studierichtingen waarvoor er momenteel onvoldoende werkgelegenheid is, kunnen uitgebreide financieel administratieve diensten verlenen aan internationale ondernemingen.”

“Met onze Surinomics-visie worden de behoeften van investeringskapitaal geminimaliseerd, inkomsten verhoogd, werkgelegenheid gecreëerd en het proces van economische diversificatie naar een sterke economie ingezet. Onze toekomst ziet er niet uitzichtloos uit. Het ligt aan U om de frontlinie, de politieke leiders, verstandig te kiezen; because our opportunities are endless.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s