Een positieve attitude, onze gids in 2019

Door Henna Guicherit

 

Verkwikt door een vakkundig bereide switwatrauit die reuzen kapa van ‘Ma Elly Switwatra’ op het Onafhankelijkheidsplein zijn wij op de laatste dag van 2018 aan een kilometerslange ronde begonnen door het overvol, bruisend en knallende Paramaribo centrum.

Ons kompas was nauwkeurig ingesteld op het omzeilen van locaties waar geen doorkomen aan is en tegelijkertijd gefocust op de positieve zaken op ons pad. Lopend door de meest gezellige straat in de binnenstad, de Jodenbreestraat, komen wij ogen te kort. Telkens als de districtscommissaris bekend maakt de binnenstad te zullen ordenen, hoop ik dat alle standhouders hier zullen blijven. Immers, zij zorgen voor een aangename sfeer die wij in de andere straten niet ervaren. Op de Centrale Markt waait een nieuwe frisse wind. Wij worden aangetrokken door de chutney klanken die onze oren vanuit de westelijke uitgang strelen. Drie zangers trakteren op bekende chutney hits. Wij genieten voor het eerst van de oudjaarsmarktsfeer. Al gauw hebben wij twee verkopers in het vizier die zich met een rustige tred tussen de menigte begeven met hun koopwaar; tassen gemaakt van rijstzakken. Hoera. Deze tassen voldoen, vanwege kwaliteit en formaten, zichtbaar aan de behoefte van de kopers. Het doet goed te zien dat ook hier een bijdrage wordt geleverd aan een alternatief voor de milieuvervuilende plastic zakjes. Ik denk gelijk aan die apotheker die, geschokt door de ‘plastic soep’ in de oceaan, direct is overgegaan op papieren verpakkingsmateriaal voor zijn recepten. En de ‘Pasar Lely goes green’,dus daar ook geen plastic zakken meer maar papieren verpakkingsmateriaal. In een grote supermarket in Paramaribo kunnen klanten voor SRD 45 een inklapbaar boodschappenbakje kopen. Mijn agenda voor het nieuwe jaar wordt in een bekende kantoorboekhandel in papier verpakt. Zo ook het cadeau voor een jarige nicht in een souvenirwinkel. Deze positieve ontwikkelingen, gericht op het terugdringen van de vervuiling van ons milieu, zullen in het nieuwe jaar zeker navolging vinden. Ik ben daar van overtuigd.

Huiselijk geweld
De indamming van huiselijk geweld, een speerpunt van Women’s Rights Centre, heeft in 2018 de nodige aandacht gekregen en er is waardering uitgesproken voor initiatieven hiertoe. Mevr. Elfriede Cederboom-Ritfeld heeft de Human Rights Award ontvangen van de EU-Delegatie voor Guyana en Suriname. Zij had dat op haar hoge leeftijd niet verwacht. Des te meer een verassing waar zij zichtbaar nog van moest bijkomen. Mevrouw Cederboom heeft in de jaren ’80 met de Stichting Tehuis voor vrouwen in Crisissituatie (Sticris), in een moeilijke tijd heel gedurfd aan de wieg gestaan van de eerste crisisopvang voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. De roep om hulp van deze slachtoffers kon nog onvoldoende beantwoord worden maar vanaf toen zijn er heel wat initiatieven ondernomen en projecten uitgevoerd. Positief is het dat na jaren van fondswerving nu, onder leiding van een nieuw Sticris bestuur, een begin kan worden gemaakt met de herbouw van dat opvanghuis dat in 2012 in vlammen opging. Dat een groeiend aantal slachtoffers van huiselijk geweld tegenwoordig, conform de Wet Huiselijk Geweld, een beschermingsverzoek indient bij een van de vier beschermingsbevelrechters. Dat in verschillende dorpsgemeenschappen meldpunten huiselijk geweld zijn ingesteld. Er is hard gewerkt aan het invoeren van een ‘standaard registratieformulier huiselijk geweld’ door de eerstelijnsinstanties en organisaties. Er een Nationale Raad Huiselijk Geweld is ingesteld en ook DNA leden zich openlijk hebben gecommitteerd aan het indammen van geweld tegen vrouwen en kinderen. Huiselijk geweld is weliswaar niet uitgebannen maar we moeten, zonder onze ogen te sluiten voor o.a. de fatale gevallen van femicide, erkennen dat er positieve ontwikkelingen zijn.

Kwetsbaren
Boven aan de hitlijst van alle creatieve producties van 2018 prijkt ‘Wiren The Movie’ als de onbetwiste nummer één; een meesterwerk in de strijd voor de beleving en naleving van de mensenrechten van doven en slechthorenden. Zo toepasbaar op alle andere kwetsbaren in de samenleving. Proficiat voor de regisseur, de filmmaker, teamleden en de hele cast die (op weg naar een volwaardige filmindustrie) Wiren The Movie tot een product hebben gemaakt die door de wereld gezien moet worden. Zij zijn er in geslaagd het onbegrip voor – en de wijze waarop doven en slechthorenden in alle geledingen van onze samenleving worden bejegend, waarheidsgetrouw te verbeelden. En maken duidelijk dat door solidair te zijn en samen met lotgenoten en medestanders strijd te leveren, de erkenning en naleving van de mensenrechten van kwetsbaren kan worden afgedwongen. De bezoekers die daar nooit bij hebben stilgestaan wordt een spiegel voorgehouden.

149 foto familienieuws.nl

Denk positief
Een persoon met een negatieve attitude zal over iedereen en alles wel wat te klagen hebben. Iets negatiefs weten te vertellen en telkens weer focussen op de tekortkomingen zelfs dan wanneer de balans overduidelijk doorslaat naar goede eigenschappen en positieve bijdragen. Ergo, een negativist gelooft in niets positiefs en geniet dagelijks met volle teugen van negativiteit en pessimisme. Dat is jammer. Weet wel dat met een positieve instelling en aanpak de eerste stappen tot succes zijn gezet. Daarom moeten wij ons meer richten op de goede en positieve bijdragen die dagelijks geleverd worden

Laten wij in 2019 de realiteit onder ogen zien en massaal de mind shift maken om op de eerste plaats positief te denken. Alvorens een oordeel te vellen eerst de weegschaal uit de kast te halen en na te gaan naar welke zijde de balans doorslaat. Met die nieuwe mind shift zult u zelf ervaren dat die weegschaal eerder helt naar de plus zijde.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s