SUPERVROUWEN

Jrg 16 no 2 mei 2019
Door Henna Guicherit

Intens genietend liep ik onlangs door het indrukwekkende Phillip and Patricia Frost Museum of Science in Miami. Een museum dat mensen van alle leeftijden inspireert te houden van wetenschap en het milieu op planeet Aarde te beschermen. Bijzonder verrast was ik vooral door de presentatie van acht posters van vrouwelijke rolmodellen op het gebied van science, technology, engineering and mathematics. De posters zijn, in het kader van Women’s History Month 2018 en als onderdeel van het Smithsonian American Women’s History Initiative, ontworpen door vrouwelijke beeldende kunstenaars uit Zuid Amerika, Afrika, het Midden Oosten en China. Ik heb in alle rust en met heel veel respect stilgestaan bij elk van hen en kreeg een wonderlijk gevoel van blijdschap over me. Wat een geweldige vrouwen en wat fantastisch dat zij op zo een creatieve manier aan de wereld worden gepresenteerd. Dit is zo inspirerend. ‘They made my day’, appte ik direct naar al mijn contacten. Mocht ik op een goeie dag een miljoenenprijs winnen (de wonderen zijn de wereld nog niet uit) dan zorg ik ervoor dat honderden scholieren en studenten van ons dit museum in Miami ook kunnen bezoeken.

Vrouwen die op deze gebieden grootse prestaties hebben geleverd, hebben ongetwijfeld obstakels moeten overwinnen en zijn vaak onzichtbaar gebleven. Daar komt nu gelukkig verandering in. Als u ‘Hidden Figures’ heeft gezien dan heeft u kennis gemaakt met een bewonderenswaardig team van vrouwelijke Afro- Amerikaanse wiskundigen die een vitale rol hebben gespeeld bij NASA; de National Aeronautics and Space Administration verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Maria da Penha is een Braziliaanse bio apotheker en fervente verdediger van vrouwenrechten. Zij heeft tijdens een groot deel van haar leven een bewonderenswaardige strijd geleverd voor de erkenning van vrouwenrechten en tegen huiselijk geweld. Toen zij door bruut geweld van haar partner bijna het leven liet, was er niet één politiestation in Brazilië gespecialiseerd in huiselijk geweld. In de zaak die zij aanhangig had gemaakt was er na twintig jaar nog geen uitspraak terwijl de dader al die tijd op vrije voeten was. In een historische uitspraak van het Hof voor Mensenrechten werd de Braziliaanse overheid bekritiseerd voor het uitblijven van effectieve maatregelen. Haar ontoombare inzet heeft uiteindelijk in 2006 geresulteerd in de Maria da Penha Wet op Huiselijk en Familie Geweld.

Cynthia Breazeal is Buitengewoon Hoogleraar Media Kunsten en Wetenschappen aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology waar zij sturing geeft aan de door haar opgerichte Personal Robots Group bij het Media Lab. Zij is een pionier op het gebied van sociale robottechnologie en menselijke robot interactie. Breazeal heeft meer dan honderd collegiaal getoetste artikelen op haar naam op het gebied van autonome robottechnologie, kunstmatige intelligentie, menselijke robot interactie en robot onderwijs.

Mae Jemisonis een Afro-Amerikaans ingenieur, arts en NASA-astronaut. Zij werd de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte toen zij op 12 september 1992 in het ruimteschip Endeavour stapte. Een jaar later verliet zij NASA om haar eigen bedrijf op het gebied van de toepassing van technologie op het dagelijks leven op te richten. Zij is bekend van de televisie en heeft als actrice een rol vervult in een episode van ‘Star Trek; The Next Generation’. Zij is ook danser en heeft negen eredoctoraten in wetenschap, techniek, letteren en humaniora.

157.png

Tu Youyou is een Chinese farmaceutisch scheikundige en opvoeder. Zij is de ontdekker van artemisinin en dihydroartemisinin; medicijnen voor de behandeling van malaria. Haar ontdekking zorgde voor een significante doorbraak in de twintigste-eeuwse tropische geneeskunde en heeft miljoenen levens in de wereld gespaard. Tu ontving in 2011 voor haar werk de Lasker Award in klinische geneeskunde en in 2015, samen met twee collega’s, de Nobelprijs in Fysiologie of Geneeskunde. Zij is de eerste Chinese prijswinnaar in geneeskunde en de eerste vrouwelijke burger van de Volksrepubliek China die een Nobelprijs won in elke categorie en ook de eerste Chinees die de Lasker Award heeft gewonnen. Tu Youyou is geboren en getogen in China, waar zij is opgeleid en ook al haar wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan.

Gladys Westis een Afro-Amerikaanse wiskundige bekend om haar bijdragen aan de wiskundige grondslag van het Global Positioning System (GPS). Haar bijdrage aan dit systeem werd pas ontdekt toen een lid van haar vrouwenclub, Alpha Kappa Alpha, een korte biografie over haar indiende voor een functie als afgestudeerde.

Rosalind Franklin was een pionier op het gebied van de studie van moleculaire structuren en heeft onder wetenschappers erkenning gekregen voor haar onderzoek naar de moleculaire structuur van steenkool, virussen en DNA. Haar röntgenstraal diffractiebeelden van DNA hebben drie wetenschappers van de Cambridge universiteit in staat gesteld om de dubbele helix structuur van de moleculen te identificeren. Jarenlang bleef haar werk aan de structuur onopgemerkt terwijl de drie wetenschappers en een collega van één van hen in 1962 de Nobelprijs ontvingen voor de ontdekking. In 2003 stelde The Royal Society de Rosalind Franklin Award in om aandacht te schenken aan het uitstekend werk van vrouwen op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde.

Dr. Hayat Sindi komt uit Saudi-Arabië en is één van ‘werelds toonaangevende biotechnologen. Het Arabisch Business Magazine heeft haar als de negentiende meest invloedrijke Arabier en de negende meest invloedrijke Arabische vrouw gerangschikt. Zij heeft een PhD in biotechnologie van de Cambridge University en is niet alleen de eerste Arabische die op deze universiteit biotechnologie heeft gestudeerd maar ook de eerste vrouw uit de Arabische staten langs de Perzische Golf die een doctorsgraad heeft in dit vakgebied.

Juliana Rotich is een technoloog, strategisch adviseur, ondernemer en keynote speaker. Zij is medeoprichter van BRCK Inc, een maatschappij in hardware en dienstentechnologie in Kenya. BRCK was opgericht om een visie te realiseren voor het mogelijk maken van communicatie in lage infrastructuur omgevingen door het ontwikkelen van bruikbare en innovatieve technologieën. Juliana was ook medeoprichter van Ushahidi Inc, een non-profit technologiebedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van vrije en open source software om de manier te veranderen waarop informatie in de wereld stroomt.

Ik hoop dat deze SUPERVROUWEN velen enthousiast zullen maken voor een wetenschappelijke carrière.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s