Wie Was Zij?

Jrg 16 no 5 augustus 2019
Door Monique Essed

Nadia Raveles, wie was zij? Een vrouw, die gegrond was in de Surinaamse aarde als geen ander, maar vooral moeder aarde. Zij wist in een tijd toen niemand nog bekend was met het woord gender, reeds aan te geven waarom vrouwen die in armoede leefden, of mishandeld werden of geen onderwijs hadden genoten, bewust hun rechten moesten begrijpen. Ze begreep als geen ander wat de kracht van vrouwen was in hun eigen omgeving.

Een voorbeeld uit de velen, is het ontstaan van het Vrouwen Parlement Forum. Zij was het die als eerste begreep hoe belangrijk het was om vrouwen vanuit hun eigen omgeving en persoonlijke ervaring te laten praten. Ze begreep dat het nutteloos was om vrouwen voor maar één dag uit het hele land te laten komen voor een training. Ten minste drie dagen en nachten bij mekaar in Asewatono waren volgens haar nodig. Zij was het die de leiding nam om vrouwen uit verre districten te overtuigen dat zij drie dagen weg konden blijven van hun gezin, werk, etc. om over zichzelf en hun situatie te praten. Resultaat? Intensief, verbijsterend en onthullend. Want collectief kwamen de vrouwen tot de conclusie dat zij de problemen van hun samenleving konden identificeren en dat zij ook de oplossingen voor deze problemen konden benoemen. Maar, in hoeverre konden ze die oplossingen tot uitvoering brengen in onze samenleving? Dus niet, vanwege ongelijke machtsposities van vrouwen en mannen op alle niveaus. Dus wel, de geboorte van het Vrouwen Parlement Forum door de collectieve gedachtegang van deze vrouwen toen 25 jaren geleden om gelijke machtsposities te verkrijgen.

En Nadia ging door met “haar” vrouwen in het binnenland, in de stad en in het buitenland. Binnen VPF was haar streven altijd om zoveel en zo divers mogelijke groepen vrouwen erbij te halen. De roep van “Vrouwenrechten zijn mensenrechten” bleef ze handhaven tijdens haar leven. Nadia, een geboren activist mag nog altijd als voorbeeldvrouw dienen voor jongere generaties. Voor de toekomst, mogen we hopen dat er nog velen in haar voetstappen zullen volgen.

164. Foto Projekta

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s