Zij heeft ons geleerd om door te gaan

Jrg 16 no 5 augustus 2019
Door Ifna Vrede

Nadia Raveles heb ik gekend als een vrouw die op de eerste plaats veel liefde en bewondering had voor het binnenland, in het bijzonder het Boven Suriname gebied en zijn bewoners. Zij is er in geslaagd dat mannen de projecten van vrouwen hebben ondersteund. Eerder was dat hier vanwege de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen niet mogelijk. Nadia heeft in het gemeenschapsontwikkelingswerk wat dit betreft baanbrekend werk verricht. Zij heeft gemeenschappen kunnen overtuigen van het belang van samenwerking. Hierdoor zijn er enkele stichtingen opgericht ter versterking van het vrouwenwerk aan de Boven Suriname in de omgeving van Gunsi, Jaw Jaw en in Godo.

Nadia heeft o.a. meegewerkt aan Radio Mujée, een zeep- en olieproject, een project pagni ontwerpen, kruidenthee en toerismebevordering. Zij heeft ook landbouwprojecten, gericht op productieverhoging, helpen trekken waarbij mannen en vrouwen samen zijn getraind. Aan de Boven Suriname en in district Brokopondo heeft zij in samenwerking met NGO’s gendertrainingen verzorgd. En veel vrouwen uit het binnenland meegenomen naar conferenties in het buitenland.

Wij van het binnenland hebben Nadia ervaren als een begripvol mens, een vrouw die bereid en in staat was bergen werk te verzetten om projecten goedgekeurd en gerealiseerd te krijgen. Haar sterke kant was gemeenschappen er van bewust te maken dat zij hun ontwikkeling grotendeels in eigen hand hebben. Daarbij ondersteunde zij ouders bij het onderwijs aan hun kinderen en waar nodig met de opvang.

In Nadia verliezen wij van het binnenland een zeer potentiele kracht, een mens die met veel liefde en passie haar aanwezigheid onder de Marronvrouwen en mannen toonde. Zij heeft ons geleerd om door te gaan, wat of hoe de situatie ook mag zijn, welke regering ook aan de macht mocht zijn. Ons bewust te zijn van waar wij staan en wat wij willen.

163. Foto fam. Raveles-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s