Genderoptiek Jrg 13 no 1 april 2016
Carla Bakboord
Al decennialang verdiepen deskundigen zich in het vraagstuk van seksueel overdraagbare virussen. Virussen die onze gezondheid behoorlijk kunnen aantasten. Zo is er het hiv (human immunodeficiency virus), zika en HPV (humaan papillomavirus). HPV veroorzaakt niet alleen baarmoederhalskanker, maar kan ook keelkanker veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat een hoog aantal wisselende seksuele partners en orale seks risicofactoren zijn voor het krijgen van keelkanker die afgeleid is van HPV. Hiv is het meest bekende seksueel overdraagbare virus. Hiv tast je immuunsysteem aan waardoor andere infecties kunnen toeslaan. Zonder medicatie kan het uiteindelijk tot de dood leiden. Na 30 jaar is het nog steeds een taboeonderwerp. En mensen die leven met hiv worden helaas nog steeds gestigmatiseerd en gediscrimineerd.
Wij weten inmiddels dat hiv wordt overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen (zoals bloed, of via seksueel contact) van iemand die het virus heeft. Dus u kunt niet geïnfecteerd raken met hiv door een muskietenbeet, aanraking, adem, zoen, zweet of het eten van iemand die dit virus heeft. We weten ook al dat het virus zowel door hetero- als homoseksuele mannen en vrouwen kan worden overgedragen aan hetero- en homoseksuele mannen en vrouwen. Bovendien weten wij dat je ook geïnfecteerd kunt raken door slechts één keer seksueel contact met iemand te hebben gehad zonder een condoom te hebben gebruikt. Dit verzin ik niet. Het is wetenschappelijk bewezen. Ondanks deze informatie wereldwijd verspreid wordt, bereikt het helaas nog niet de totale samenleving. Diepgewortelde opvattingen en vooroordelen, die zijn ingebed in de verschillende culturen, scheppen weinig of geen ruimte om deze juiste kennis op te nemen. Hierdoor krijgen negatieve vooroordelen alle kans om overgedragen te worden, voort te leven en levens te verwoesten. En leidt dit onnodig tot negatieve bejegening van mensen die geïnfecteerd zijn met dit virus. Met vaak ernstige ziekte en de dood tot gevolg.
Hiv medicatie
Op het medisch vlak is al enorm veel vooruitgang geboekt. Er is nu goede medicatie. Medicijnen die voorkomen dat je geïnfecteerd kan raken met hiv en er zijn ook hiv-remmers. Een hiv-remmer is een middel dat de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam tegengaat en verspreiding terugdringt. Hiv vermenigvuldigt zich namelijk in het lichaam in meerdere stappen, die zich steeds weer herhalen. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen te blokkeren zodat dit virus zich niet meer kan vermenigvuldigen. Met deze medicatie kan iemand in leven blijven én voorkomen kan worden dat het virus verder wordt doorgegeven. Maar zij moeten het condoom wel blijven gebruiken om niet dubbel geïnfecteerd te raken. De kwaliteit van het leven van de hiv-geïnfecteerde die medicatie gebruikt, doet niet meer onder voor die van iemand die niet geïnfecteerd is. Daarom is het essentieel dat iemand die hiv heeft, direct op medicatie gaat en op zijn of haar voeding let. Net als iemand die bijvoorbeeld diabeet is, kanker, hoge bloeddruk of een andere chronische ziekte heeft. U stigmatiseert hen hopelijk toch ook niet? Stichting Double Positive, die opkomt voor de belangen van mensen die leven met hiv, ervaart wel dagelijks hoe hun cliënten door hun naaste familieleden gewetenloos worden verstoten en op straat worden gezet, op het werk worden ontslagen en herhaaldelijk door de samenleving worden gestigmatiseerd. Dit is ook een vorm van huiselijk geweld en een schending van mensenrechten. Hoeveel meer moeten we doen om u duidelijk te maken dat u alleen geïnfecteerd kunt raken door seksueel of bloed op bloed contact. Niet het hiv maakt mensen kapot en doodziek. Het zijn de familie, de werkgevers en u als samenleving die zich vasthouden aan negatieve vooroordelen en daardoor medeplichtig zijn aan het ontnemen van gelijke kansen aan uw medemens. Hierdoor hebben zij geen toegang meer tot huisvesting, inkomen, liefde en gezondheidszorg. Dit ondervinden cliënten van Stichting Double Positive. Volgens hun hulpverleners heeft het bij familieleden voornamelijk te maken met onnodige onwetendheid die gekoppeld is aan schaamte voor wat mensen zullen zeggen. En de angst zelf geïnfecteerd te worden. Maar wanneer iedereen weet hoe je geïnfecteerd kan raken en dat er medicatie is, hoeft niemand zich toch nog zorgen te maken over wat “mensen zullen zeggen”? Er valt dan gewoon helemaal niets te zeggen!
Ondersteuning
Als iemand thuis niet kan vertellen dat die hiv heeft opgelopen, heeft dit voor de persoon negatieve gevolgen. Moet hij zijn medicijnen stiekem bewaren? Die moeten namelijk in de koelkast. En hij moet ze op een vast tijdstip innemen. Therapietrouw is een absolute vereiste. De familie kan hierbij de juiste begeleiding bieden. Jouw geliefde verstoten en niet ondersteunen betekent haar of hem ziek maken en snel de dood injagen. Want dat gebeurt wanneer zij de medicijnen niet therapiegetrouw kunnen innemen uit angst voor stigma. Dit is wat de Stichting Double Positive regelmatig meemaakt. U wilt dit toch niet voor uw geliefde?
Laat uw vooroordelen niet prevaleren boven de liefde en zorg voor uw gezinslid en welzijn en welvaart van uw werknemer. Neem de juiste kennis tot u! Ga niet mee met al die onzinnige roddelpraatjes. Wat als uzelf geïnfecteerd raakt? Slechts één persoon, die misschien niet eens weet dat hij of zij geïnfecteerd is, kan u ook infecteren tijdens seksueel contact. En dan wilt u toch ook medicatie hebben en ondersteuning en liefde van uw familie. En uw baan behouden? Kletspraatjes als zouden zij met meerdere partners seks hebben gehad, een homoziekte hebben, vieze mensen zijn, je ziek kunnen maken als ze je aanraken, hiv in je eten kunnen doen. Of dat het een kunu of een straf van God is en hun eigen schuld, dikke bult. Al dit soort onzinnige bakerpraatjes gelooft u ook nog? Ook al wordt het tegendeel telkens weer bewezen, mensen houden zich hier aan vast. Ook in bedrijven zoals restaurants, hotels en casino’s. Werkgevers zijn bang hun klanten te verliezen. Alsof ze geen klanten hebben met hiv. Deze bedrijven kunnen zich eerder voor advies wenden tot stichtingen zoals Double Positive, Lobi en tot het ministerie van Volksgezondheid om stigmatisering te voorkomen. En een hiv-vriendelijk werkklimaat te creëren. Dit is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gooi die vooroordelen en kletspraatjes overboord. Denk en handel vanuit de juiste kennis. Blijf uw familie ondersteunen. Houd uw werknemers aan het werk. Tref de juiste maatregelen. Wat u vandaag voor uw medemens doet, komt ook u morgen ten goede. Denk niet, dit overkomt mij nooit!