Dyadya uma, proficiat

Jrg 11 no 9 december 2014

Twee zeer gerespecteerde, dynamische vrouwen zijn vanwege hun imposante track record onlangs gedecoreerd voor het werk dat zij al jarenlang met veel passie doen. Lilian Wiebers, econoom, trainer en ontwikkelingswerker, verbonden aan de Pan American Development Foundation (PADF) tot Ridder In De Ere Orde Van De Palm en Julia Terborg, socioloog en directeur van het Center for People’s Development (CPD) tot Ridder In De Ere Orde Van De Gouden Palm.67 Lilian Wiebers

“Ik vind het een bekroning van mijn jarenlange werk voor de gemeenschap. My life is to serve humanity. Ik ben een dienstbare leider. How can I serve you?” zegt een blije Lilian als zij onze felicitatie in ontvangst neemt. Zij is dienstbaar aan de gemeenschap. Dit weerspiegelt zich in haar rol als ondervoorzitter en later als voorzitter van de Women’s Bussiness Group die het ondernemerschap onder ruim 10,000 vrouwen uit verschillende lagen, districten en binnenland heeft bevordert. Advisering, training, monitoring en coaching op het gebied van ondernemerschap voor vrouwen en jongeren is haar op het lijf geschreven. Ook mensen met een beperking, die zich volgens haar niet moeten laten beperken, behoren tot haar doelgroep. Lilian Wiebers werkt vanuit haar ziel, altijd toegewijd ook als motivational speaker. Zij staat ook bekend als een van de pioniers van het AGANAR programma.

Julia Terborg is socioloog en in 2002 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op seksualiteit en gender. Zij is al langer dan 10 jaar verbonden aan de Anton de Kom universiteit van Suriname en speelt een belangrijke rol bij de bewustwording over gender, in het bijzonder op de universiteit, waar ze op verschillende opleidingen gender succesvol heeft kunnen integreren. “Ik heb mij gespecialiseerd in het thema van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en heb op dit gebied veel onderzoek gedaan.” Nationaal en regionaal staat zij bekend als een activist op het gebied van de erkenning en bescherming van seksuele en reproductieve rechten van vrouwen, jongeren, LGBT’s en andere marginale groepen. Julia heeft tien jaar leiding gegeven aan Prohealth, een NGO die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan gezondheidsgemeenschapsontwikkeling. Zij heeft nu de leiding van het Center for People’s Development (CPD), een bureau dat werkt op het gebied van onderzoek, planning, advocacy en capaciteitsversterking, in het bijzonder gericht op verbetering van de situatie van achtergestelde groepen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s