NGO delegatie op 69e CEDAW Commissie meeting in Geneve

Paramaribo, 8 maart 2018

PERSBERICHT

Van 22 februari tot 1 maart hebben Renuka Biharie en Renatha Simson, op voordracht van Women’s Rights Centre (WRC) en Ultimate Purpose (UP) de 69ste CEDAW Commissie meeting bijgewoond in Geneve, Zwitserland. Hun participatie is mogelijk gemaakt door IWRAW Asia Pacific (International Women’s Rights Action Watch – Asia Pacific). Deze internationale ngo gevestigd in Maleisië heeft hen ook in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan de CEDAW Implementation and Monitoring Workshop ‘Global to Local’.

CEDAW staat voor Verdrag inzake de Eliminatie van Alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen. Aangezien ons land (1993) is toegetreden tot dit verdrag moet de Staat volgens, Artikel 18 periodiek rapporteren over de maatregelen die de Staat heeft genomen om de positie van de Surinaamse vrouw te verbeteren conform de bepalingen van het verdrag. De reguliere vergaderingen van de CEDAW Commissie hebben tot doel om Staten die tot het verdrag zijn toegetreden verantwoording te laten afleggen met betrekking tot de verplichtingen die voortvloeien uit dit verdrag. Evenzo hebben ngo’s de plicht bij te dragen aan de naleving van CEDAW. Zo hebben WRC en UP, met input van andere ngo’s en deskundigen, de CEDAW Commissie voor haar 69e meeting een schaduw rapport doen toekomen waarin diverse rechten van de Surinaamse vrouw zijn bepleit.

Participatie in Commissie meetings
De participatie van de ngo-delegatie in de CEDAW Commissie meetings is zowel voor, tijdens als daarna begeleid door mensenrechten- en genderdeskundigen van IWRAW Asia Pacific die als Internationale vrouwenrechtenorganisatie een belangrijke rol vervult bij het identificeren van de kloof tussen CEDAW en de verschillende vormen van discriminatie van vrouwen die op nationaal niveau nog van kracht zijn. De ngo-delegatie is in de gelegenheid gesteld een mondelinge verklaring af te leggen voor de CEDAW Commissie. Hierin zijn zaken met betrekking tot de positie van de Surinaamse vrouw aangehaald waronder de discrepantie die er bestaat in de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs tussen vrouwen in de kusstrook en die woonachtig in het binnenland en het beperkt overheidsbudget voor het genderbeleid. Verder werd er voor onze ngo-vertegenwoordigers ook een speciale intensieve dialoog georganiseerd met leden van de CEDAW Commissie om zaken diepgaander te bespreken en na te gaan welke eerder gemaakte afspraken wel of niet zijn nagekomen.

2018-03-08 20.48.50

Stappen vooruit
Op 12 maart 2018 zal de CEDAW Commissie uitkomen met de Concluding Comments, waarin haar bevindingen en aanbevelingen voor Suriname zijn vastgelegd. Het is de taak van de Staat om deze aanbevelingen en bevindingen serieus op te pakken en te integreren in beleid, wet en regelgeving. Daarnaast moet de Staat de samenleving betrekken en middels diverse programma’s informeren. WRC en UP zullen de vinger aan de pols blijven houden, als ngo’s het werk oppakken dat voortvloeit uit de Concluding Comments en deze monitoren.

 

 

Carla Bakboord                                                        Maggie Schmeitz

Voorzitter Women’s Rights Centre                        Voorzitter Ultimate Purpose

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s