Het mes erin en de buikriem aanhalen

Jrg 18 no 1 april 2021


door Henna Guicherit

Niemand maar dan ook niemand zal ontkennen dat wij in een diepe financieel – economische crisis verkeren en verzuipen in een ongekende vier miljard US-dollar schuld. We hebben dus geen keus om op weg naar betere tijden het mes erin te zetten en de buikriem strakker aan te halen. Laat niemand, ook de president niet, u wijs maken dat u het niet gaat voelen. U voelt het. Er moet nu met de meeste spoed gewerkt worden aan de ontwikkeling van pijnstillers voor de kwetsbare die niet het vermogen hebben om de pijn hen aangedaan zelf te bestrijden. En dan denk ik aan degene die door covid-19 hun inkomsten hebben verloren. Ook aan die vele moeders die ondanks meerdere baantjes er niet in slagen voldoende inkomsten te genereren om alleen hun gezin te onderhouden. Aan zij die leven met een beperking of als gevolg van ziekte of een verkeersongeval arbeidsongeschikt zijn. Het is daarom zaak deze categorieën burgers goed in kaart te brengen. Tegelijkertijd ook het leger van slinkse profiteurs, dat zich vaak genoeg vooraan in de rij van de sociaal kwetsbare wringt, resoluut buiten de deur te houden op straffe van een hoge boete. Voortvarend ook het bewijsmateriaal aan te dragen om de daders van deze crisis te vervolgen en te berechten. Een forse boete en teruggave van onrechtmatig verkregen gelden zal enige genoegdoening geven aan dit getergd volk.

Lanti

Terwijl iedere koe van zondag weet dat sanering van het volgepropt ambtenarenapparaat niet langer op zich kan laten wachten en prioriteit verdient in het herstel, neemt het aantal ambtenaren nog steeds toe. Daarenboven versterkt dit de heersende opvatting bij onze landgenoten dat zij recht hebben op een baan bij lanti en dus in dienst genomen móeten worden. Vacatures, profielen, taakomschrijvingen, sollicitatiegesprekken die doen er kennelijk niet toe. U hééft inderdaad recht op arbeid, dat betwist ik niet. Maar, weet wel, recht op arbeid staat niet gelijk aan een baan bij de overheid. Dat politieke partijen, sinds jaar en dag, hun macht misbruiken om hun achterban in dienst te nemen bij de overheid om hen zoet te houden, is misdadig. Dat ze dat vlak voor de verkiezingen in verhoogde mate doen is nog misdadiger. En dat raads- en staatsadviseurs, van wie sommigen hun contract pas ruim een jaar na de verkiezingen verloopt, zich laten gebruiken voor het onverantwoord volproppen van het al overvol overheidsapparaat zegt genoeg over hun onethisch politiek handelen. Het zegt ook veel over hun onvermogen, gebrek aan inzicht, creativiteit en politieke wil om de economie te diversifiëren en alternatieve werkgelegenheid te creëren. Met als gevolg dat gepatroneerde burgers gemakzuchtig worden gemaakt. Immers, ambtenaren krijgen maandelijks hun salaris, of zij wel of niet presteren. Hierdoor laten zij zich iedere incentive ontnemen om hun talenten en capaciteiten ten volle aan te wenden voor hun levensonderhoud. Gelooft u mij, als hier geen verandering in komt kunnen we ieder herstel vergeten en komen we geen meter vooruit.

Bij onze nationale vervoerder is de decenniaoude politieke cultuur van inefficiëntie ook diepgeworteld. Het bedrijf zit voor meer dan USD 120.000.000 in de schulden. Heeft één vliegtuig in de lucht, één op de grond en één verbannen naar een vliegtuigkerkhof. Vijfhonderd werknemers op de payroll en driehonderd gepensioneerden. Wie schetst mijn verbazing als de president-commissaris publiekelijk zegt dat niemand hoeft te vrezen voor ontslag want wij Surinamers doen dat niet (woorden van gelijke strekking). En die kersverse CEO, die is aangesteld voor de doorstart van het bedrijf – beter gezegd voor het ongedaan maken van het faillissement – moet maar zien hoe hij met dit ‘luchthoofd’ het in zwaar weer verkerend bedrijf winstgevend kan maken. Het geld dat wij konden investeren voor vergroting van onze productiecapaciteit en export verdwijnt voor de zoveelste maal in een noodlijdend staatsbedrijf.

Maar, de personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is optimistisch over de plannen voor de doorstart van hun ‘trusted wings’. “De bond heeft altijd geloof gehad in het voortbestaan en de potentie van de maatschappij; de SLM heeft haar bestaansrecht bewezen”. Heeft de bond zich wel afgevraagd of de SLM in staat zal zijn om met zijn vijfhonderd personeelsleden de schuldenberg te kunnen slinken en überhaupt nog bestaansrecht heeft.

Iron Lady

Mijn respect voor ‘Iron Lady’ Ellen Johnson Sirleaf, ontwikkelingseconoom, die van 2006 tot2018 president van Liberia was, wordt dezer dagen alleen maar groter. Met genoegen heb ik haar in de eerste dagen van haar presidentschap gevolgd. Vooral toen zij heel resoluut ertoe overging, het overheidsapparaat de wacht aan te zeggen met de aantekening: ‘U mag solliciteren. Als ik u nodig heb, kunt u weer in dienst treden.’ Zij had wel de moed het overheidsapparaat te saneren en van corruptie verdachte hoge ambtenaren te ontslaan. Goed voorbeeld doet goed volgen. En als wij het zelf niet kunnen en niet willen, laat dan het Internationale Monetaire Fonds ons daartoe maar onder druk zetten. 

Paradigm shift

Wij zitten in een diepe crisis, we voelen de hete te daarbovenop nog de corona pandemie. Dan moet het toch duidelijk zijn dat we het roer drastisch moeten omgooien. Dat wij dit momentum moeten aangrijpen om die a-nationale politieke cultuur in dienst van enge partij – en groepsbelangen, nepotisme en corruptie voor eens en voor altijd uit te bannen. Afdoen met al dat vals optimisme en ontwaken uit dromenland. De moed opbrengen om dit volk luid en duidelijk te informeren over – en te confronteren met – onze financieel-economische realiteit en de impact daarvan op al onze sectoren en alle lagen van de bevolking. Aangeven aan welke pijnlijke maatregelen wij niet ontkomen zonder welke verlichting niet mogelijk is. Dat zowel de regering als al onze burgers er niet onderuit komen zelf verantwoordelijkheid te nemen door het mes erin te zetten en de buikriem strakker aan te halen. Alleen zo bewandelen we samen het pad naar herstel.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s