Vermoord omdat zij vrouwen zijn

Genderoptiek jrg 13 no 3 juni 2016

2artsbymiacomVermoord omdat zij vrouwen zijn!

Door Henna Guicherit

Wij kunnen niet langer passief toezien dat vrouwen en meisjes vermoord worden door hun partner. Dat er mannen zijn die hun vrouw als hun bezit beschouwen en daardoor menen het recht te hebben over haar leven en dood te beslissen. Je vrouw vermoorden omdat ze niet naar jouw pijpen danst. Omdat ze door jou niet verkracht wenst te worden. Omdat ze de relatie met jou heeft beëindigd. Hoe haal je het in je hoofd? Als we die mannen nu niet leren dat hun vrouw even veel rechten heeft als hen, zal het aantal vrouwen dat vermoord wordt toenemen. Daarom moeten we dit macho gedrag met wortel en tak uitroeien. En de strafmaat voor ernstige schendingen van vrouwenrechten verhogen.

In februari werd ik al opgeschrikt door het bericht dat ons land behoort tot één van de zeven landen in Latijns Amerika en het Caraibisch gebied met de hoogste cijfers voor moord op vrouwen. In WRC houden wij ons al bijna twintig jaar bezig met geweld tegen vrouwen maar deze status kwam toch als een mokerslag. Wij kunnen de cijfers niet tegenspreken. Regelmatig lees ik in de media berichten over deze ultieme vorm van geweld tegen vrouwen in ons land en de regio. Alleen al de afgelopen weken zijn wij geconfronteerd met enkele afschuwelijke moorden op vrouwen en meisjes. De krantenkoppen zijn huiveringwekkend. Kunt u begrijpen welk leed slachtoffers hebben doorstaan voordat zij hun laatste adem uitbliezen. “Man schiet ex vriendin en nieuwe liefde dood, “Man vermoordt vrouw en begraaft haar op achtererf”, “Man aangehouden voor moord buitenvrouw”, “Moeder en dochter dood aangetroffen in Commewijne”, “Man (27) steekt zijn 17-jarige vriendin dood te Livorno”. Recente mediaberichten die verslag doen van een reeks ernstige schendingen van vrouwenrechten. Niet in Mexico of Honduras maar hier tussen de Marowijne en Corantijnrivier.

Volgens officiële data, verzameld door de Gender Equality Observatory for Latin America and the Caribbean van ECLAC komt deze misdaad in de wereld het meest voor in Latijns Amerika. Zo zijn in 2014 in 14 Latijns Amerikaanse- en drie Caraibische landen minstens 1.678 vrouwen vermoord omdat zij niet voldoen aan wat er van hen verwacht wordt als vrouw. Aangezien het aan betrouwbare data schort neem ik aan dat het werkelijke cijfer hoger ligt. Suriname neemt in 2014 met 8 moorden, naar verhouding tot het aantal inwoners, de vierde plaats in. Honduras spant de kroon met 531. Gevolgd door El Salvador met 183, de Dominicaanse Republiek met 188 en dan ons land. Volgens de Dienst Criminele Informatie Verzorging (DCIV) van het KPS zijn er in de jaren 2010 t/m 2015 respectievelijk 4, 0, 9, 6, 8 en 13 vrouwen vermoord. Met een stijging naar 13 om het leven gebrachte vrouwen in 2015 zal onze plaats op de femicide ranglijst er zeker niet beter op zijn geworden.

Femicide

Het begrip femicide staat voor moord op een vrouw of meisje vanwege haar vrouw zijn. Er is een aantoonbaar verband tussen de misdaad en de gender van het slachtoffer. De intentie is daarbij stilzwijgend aanwezig om haar het leven te ontnemen. Deze meest fatale en rampzalige vorm van geweld tegen vrouwen, vanwege hun vrouw zijn, schreeuwt om actie. Hoe bestaat het dat een vrouw wordt vermoord om het simpele feit dat zij als vrouw is geboren? Dit is schokkend, ongehoord, on-kan, gruwelijk, beestachtig. Ik kom woorden tekort voor deze zware schending van vrouwenrechten. Niemand maar dan ook niemand heeft hier het recht toe. Toch is het in vele landen aan de orde van de dag. Vrouwenrechten, genderongelijkheid, discriminatie en machismo zijn sleutelwoorden.

Aan al die mannen en vrouwen die mij, na dit artikel te hebben gelezen, er op zullen wijzen dat er ook mannen zijn die door hun partner zijn vermoord, dat vrouwen hier zelf om vragen zeg ik nu al: “ Leid de aandacht niet af van deze harde feiten over vrouwenmoorden. Is het leven van deze vrouwen minder waard dan dat van mannen? Houd er mee op om de schuld bij het slachtoffer te zoeken en voorbij te gaan aan de ernstige misdaad die de dader heeft gepleegd. Er zijn inderdaad ook vrouwen die hun man hebben vermoord. Die staan in geen verhouding tot het aantal vrouwen dat door hun partner is vermoord. Vaak zijn zij jarenlang door hun partner zwaar mishandeld. Als u meent het te moeten opnemen voor deze daders en femicide niet serieus neemt beschouw ik u als medeplichtig aan deze schending van vrouwenrechten. Want het zijn mensen als u, die vinden dat mannen superieur en vrouwen ondergeschikt zijn, die in alle stilte plegers van geweld tegen vrouwen kweken.”

Om deze misdaad tegen vrouwen en meisjes te bestrijden moeten we eerst weten waar het vandaan komt. Een verklaring hiervoor is te vinden in de ongelijke waardering en behandeling van vrouwen en meisjes. En dit heeft niet mis te verstane consequenties. Staan wij hier wel voldoende bij stil? Kennelijk niet. Want niet alleen de daders maar ook de samenleving beschouwt vrouwen helaas als minder waard en niet gelijk aan mannen. Het bewijs wordt dagelijks geleverd. Kijk maar naar de moord op een vrouw door een man die haar als ondergeschikt aan hem beschouwd. Die meent het recht te hebben haar van het leven te beroven tegen alle wet en regelgeving in van een ‘beschaafde’ samenleving. Schokkend maar waar. Het is de hoogste tijd dat wij onze strafwetgeving op dit stuk aanscherpen en de strafmaat verhogen. Dat wij meer onderzoek doen naar de hoofdoorzaak van dit geweld en een ongoing campagne voeren gericht op respect voor vrouwenrechten, liefde en harmonie.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s