Enrique Dipotiko: I wanna be a champion for them

Jrg 16 no 12 maart 2020
door Henna Guicherit

In aanloop naar de verkiezingen op 25 mei profileren wij jonge (aspirant) kandidaten van diverse politieke partijen. Jongeren behoren tot de grootste groep kiezers. Dit demografisch gegeven en de structurele ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek moet politieke partijen ertoe bewegen te werken aan een betere balans in 2020. Wij spraken met Rodney Cairo, Serena Essed, Enrique Dipotiko en Chandenie Girjasing. Wie zijn zij, wat heeft hen bewogen, welke maatschappelijke kwesties hebben hun aandacht en wat mogen wij van hen verwachten?

“Ik ben derdejaarsstudent Rechten op de Anton de Kom Universiteit en in de afrondende fase van mijn bachelor. Verder ben ik oprichter en beheerder van de Facebook-groep ‘Bewustwordingscampagne Suriname’ en aspirant kandidaat van Pertjajah Luhur in kiesdistrict Paramaribo.

Van jongs af aan hield ik van de politiek. Ik kan me nog herinneren dat ik in 2005 de verkiezingen in de Verenigde Volksvergadering volgde tussen de presidentskandidaten Ronald Venetiaan en Rabin Parmessar en de vicepresidentskandidaten Ram Sardjoe en Wilfred Roseval. Ik was zeven jaar oud en mijn politieke aspiraties kwamen al naar boven. Ik dacht op dat moment, ik wil mijn land gaan dienen en voor land en volk gaan werken als ik wat ouder ben.

183 Enrique Dipotiko

De afgelopen jaren keek ik naar de situatie in het land en ik dacht ik wil verandering. Aan de kantlijn blijven staan is geen optie. Ik moet nu mijn actieve bijdrage gaan leveren. Vandaar dat ik heb besloten om de politiek in te stappen.

De maatschappelijke kwesties die mijn aandacht genieten zijn o.a.: corruptie, gezondheidszorg, de economie en onderwijs. Ik zie hoe de regering staatsgelden oneigenlijk gebruikt. Dat deze verdwijnen zonder dat er enige verantwoording wordt afgelegd en er onderzoek komt. Het volk wordt de dupe ervan.

Ik wil mij verder sterk maken voor de gezondheidszorg. Hoewel mensen verzekerd zijn, moeten ze toch continue bijbetalen voor labtesten en medicijnen en ook bijdragen aan operatiekosten. Waarom betaal je dan elke maand een dure verzekeringspremie?

Onze economie moet gediversifieerd worden. We kunnen niet blijven bouwen op aardolie en goud. We moeten investeren in de agrarische sector en zorgen voor duurzame productie. Zo creëren we werkgelegenheid en pakken armoede aan. Onderwijs is ook een sector waar ik mij sterk voor maak. Ik wil dat het voor iedereen betaalbaar wordt. Studeren is nu zo duur waardoor studenten nu vroeg afhaken omdat zij niet kunnen opdraaien voor de kosten. Dit moet tot het verleden gaan behoren want de jeugd van vandaag is de toekomst van morgen. Ook moet er nieuw lesmateriaal aangeschaft worden. Dit zal maken dat kinderen met plezier zullen studeren. Onze leerkrachten moeten wij niet vergeten. Zij verdienen meer waardering want zij leiden op voor de toekomst. Met gemotiveerde leraren en studenten zullen we hele goede resultaten boeken. Ik zal me altijd blijven inzetten voor land en volk. Mijn stem altijd laten horen tegen onrecht dat het volk wordt aangedaan. Ik wil een stem zijn voor degenen naar wie niet wordt geluisterd. I wanna be a champion for them. Want ik wil een land hebben waar iedereen kan groeien en bloeien. En elk individu het uiterste haalt uit zijn potentie. Ik streef naar een Suriname met hoop en een toekomst voor de volgende generaties.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s