Anushka Gopalrai: ‘Dankbaar dat God mij gekozen heeft.’

Jrg 17 no 2 mei 2020

In aanloop naar de verkiezingen op 25 mei profileren wij jonge kandidaten van diverse politieke partijen. Jongeren behoren tot de grootste groep kiezers. Dit demografisch gegeven en de structurele ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek moet politieke partijen ertoe bewegen te werken aan een betere balans in 2020. Wij spraken met Curtis Hofwijks, Marjorie Mamooi, Vergillio Rebin en Anushka Gopalrai. Wie zijn zij, wat heeft hen bewogen, welke maatschappelijke kwesties hebben hun aandacht en wat mogen wij van hen verwachten?

door Carla Bakboord

Anushka Gopalrai is zevenendertig jaar. Zij en haar man, met wie zij zeventien jaar getrouwd is, zijn trots op hun elfjarige dochter. Sinds jongs af kon zij niet tegen onrechtvaardigheid. En dat heeft haar altijd geïnspireerd om op te komen voor mensen die onrechtvaardig behandeld worden. “Ik heb een zwak voor kwetsbare groepen zoals minder draagkrachtigen, ouderen, kinderen en vrouwen die mishandeld worden. Ik geloof in een wereld waarin wij in harmonie met elkaar kunnen leven. En daaraan wil ik bijdragen. Ik deed veel aan sociaal werk en probeerde via netwerken mensen te helpen met onder andere hun water-, grond- of huiselijk geweld problemen.

Ik heb mij ook altijd afgevraagd waarom de culturele achtergrond van sommige vrouwen bepalend is voor hun positie. Waarom zijn er regels voor vrouwen en niet voor mannen? En mogen vrouwen niet voor hun mening uitkomen? Om als vrouw echt inspraak te hebben en meer verandering te brengen, heb ik mij na de fusie van de BVD en NDP, in 2012 aangesloten bij de NDP. Via de partij kan ik de passie die ik heb voor land en volk uiten. De NDP heeft de revolutie van de vrouw teweeggebracht zodat ook ik kansen heb het land te helpen ontwikkelen. Ik ben er om elk mens gelijk te behandelen. Ik ben niet bang om dood te gaan voor mijn land en volk. Het is de nationalist in mij. Ik ben trots op mijzelf. Want een nationalist is in staat te allen tijde alles op te offeren om zijn land en volk te dienen. En daar ben ik God dankbaar voor dat hij mij gekozen heeft om de belangen van de meest kwetsbaren te behartigen.” 192 Anushka GopalraiAls voorzitter van de NDP Young Women en met de ondersteuning van haar team krijgt zij de ruimte om vrouwen economisch zelfstandig te maken middels het stimuleren van ondernemerschap. Onderwijsmogelijkheden voor elk kind staat voor Anushka centraal. Daarnaast hebben huisvesting voor alleenstaande moeders, scholing en werkgelegenheid voor tienermoeders en het tegengaan van geweld tegen vrouwen haar aandacht. “Je hebt gevallen dat een vrouw uit huis wordt gezet of gedwongen om in die geweldsituatie te blijven. Kijk hoe het kan aflopen; in moord. Ik zal zeker ook pleiten voor tijdelijke opvang en in de tussentijd ervoor zorgen dat de thuissituatie veilig is, zodat zij weer naar huis kan. Elke dag wanneer ik opsta en ga slapen, bedank ik God voor alle zaken die ik vandaag succesvol heb kunnen afronden. En voor wat ik niet heb kunnen doen, vraag ik wijsheid hoe de juiste wegen te bewandelen. Mijn kiezers kunnen erop rekenen dat ik een eerlijke Surinaamse vrouw ben die klaarstaat om mee te struggelen met haar volk. Als het goed gaat met het volk, gaat het goed met mij. Wanneer wij in tijden van crisis voor grote uitdagingen staan, ben ik bereid in te leveren en mee te dragen met het volk.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s