Curtis Hofwijks: ‘Wij zullen het recht inzetten als instrument voor ontwikkeling.’

Jrg 17 no 2 mei 2020

In aanloop naar de verkiezingen op 25 mei profileren wij jonge kandidaten van diverse politieke partijen. Jongeren behoren tot de grootste groep kiezers. Dit demografisch gegeven en de structurele ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek moet politieke partijen ertoe bewegen te werken aan een betere balans in 2020. Wij spraken met Curtis Hofwijks, Marjorie Mamooi, Vergillio Rebin en Anushka Gopalrai. Wie zijn zij, wat heeft hen bewogen, welke maatschappelijke kwesties hebben hun aandacht en wat mogen wij van hen verwachten?

 

door Carla Bakboord

Curtis Hofwijks is tweeëndertig jaar, vader, zoon, broer, ondernemer, activist en één van de drie politieke leiders van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). “Mijn motivatie om in de politiek te stappen was er al heel vroeg. Vanaf mijn twaalfde volgde ik die protesten al maar, nam nog niet actief deel. In 2013 sloot ik mij aan bij de politieke partij DOE. Ik wilde mijn bijdrage leveren omdat ik toen kritiek had op het beleid van de regering Venetiaan. En als je verandering wil, moet je niet aan de kantlijn blijven staan. Ik kon me toen vinden in de idealen van DOE maar was zeer teleurgesteld toen die partij zich aansloot bij de regeercoalitie. Daarom heb ik DOE in 2015 verlaten. Kort daarvoor waren we al begonnen met de protesten omdat de toenmalige politiek het liet afweten. Het oprichten van een politieke partij stond toen niet op onze agenda.

Toen Bryan Boerleider en ik waren opgepakt doo189 Curtis Hofwijkr de politie kwamen we in contact met advocatenkantoor Sewcharan. We hebben daarna met mr. Sewcharan veel gesprekken gevoerd en kwamen op één lijn voor een nieuwe politiek, vrij van patronage. Dus zeer zeker geen politiek waarbij kiezers worden beloond met vergunningen om hen daarna als eigendom te behandelen. Maar, een nieuwe politiek die zich richt op de belangen van elke burger, ongeacht hun partijpolitieke overtuiging. Vanuit onder meer deze gedachtegang is PRO opgericht. Wij zullen het recht inzetten als instrument voor ontwikkeling. Ik heb een afkeer van onrecht. Dat is mijn aspiratie om de politiek in te gaan.” Curtis vindt het bedroevend dat leden hun partijgenoten uit loyaliteit verdedigen wanneer ze iets verkeerds doen. In deze politieke onvolwassenheid moet volgens hem verandering komen. Zo heeft PRO bewust drie leiders, omdat zij niet aan persoonsverheerlijking doen.

“Als je praat over ondernemerschap kom je aan het hart van onze partij. Ondernemerschap stimuleren; kortom werkgelegenheid creëren in nog niet bestaande maar wel geïdentificeerde gebieden is voor ons belangrijk. En als we de economie op de rails willen krijgen, moeten we er rekening mee houden dat we de uitgaven van de overheid terug moeten dringen. Wij gaan voor het omscholen van overtollig personeel om hen in te zetten in andere sectoren. De overheid zie ik als een professionele organisatie. Burgers moeten niet langs talloze loketten voor hun stukken.

Ook moeten we meer rechtbanken hebben die toegankelijk zijn voor alle burgers. Het duurt nu veel te lang voordat mensen hun recht kunnen halen. Onderwijs is onlosmakelijk verbonden aan alle maatschappelijke kwesties en heeft onze aandacht. Nieuwe ondernemingen kunnen bijvoorbeeld aangeven welke kwaliteiten er vereist zijn zodat het onderwijs hierop inspeelt. Dit zijn slechts enkele vraagstukken waarop wij ons zullen richten. En ook al komen we nu nog niet in DNA, PRO is opgericht om te blijven. We zijn nog jong en niet bang om te kruipen, groeien, vallen en op te staan.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s