Eurwin Daans: ‘Ik ga voor gelijkwaardige behandeling’ 

Jrg 18 no 12 7 maart 2022

Tekst Carla Bakboord 

Eurwin Daans, 32 jaar, is de trotse vader van twee zonen en een dochter. Na een bachelor in mijnbouw behaalde hij een MBA in Innovation Technology aan het Polytechnic College Suriname. Momenteel is hij werkzaam bij Staatsolie NV als senior Drilling Engineer. “Sporten is mijn hobby. Ik zat in het nationaal volleybalteam, maar nu doe ik aan fitness. Ik kom uit een gezin van twee ouders en heb een oudere en een jongere zus. Wij zijn streng opgevoed. Studeren en presteren stonden op de eerste plaats. Verder mochten we doen wat we wilden, maar dan wel binnen de perken; dus binnen wet en regelgeving”. Daans is ook ondernemer en zette samen met Moreno Jackson, de eerste barber bus – Debob597- op. Een innovatief idee dat goed is aangeslagen.

Ik kwam Eurwin Daans onlangs tegen op het Women’s Leadership Summit 2022. Hij viel meteen op door zijn interessante bijdrage aan de discussie over intimidatie op de werkplek. Daans vond namelijk dat de namen van plegers moeten worden bekend gemaakt omdat hun ego hiermee zal worden aangetast. Dit zal hen wellicht kunnen weerhouden om nog anderen te intimideren. Ik sprak hem na de discussie en raakte onmiddellijk gefascineerd van zijn visie over dit onderwerp en de factor macht en besloot hem te interviewen. 

Daans: “Ik ging speciaal naar deze summit om vrouwen hun zienswijze beter te kunnen begrijpen. Veel mensen denken dat mannen en vrouwen met elkaar in competitie moeten zijn, maar ik zie eerder dat wij elkaar kunnen aanvullen. We leven op aarde in een samenleving waarin eenieder, dus mannen en vrouwen, zich gelukkig moet kunnen voelen. Deze aarde is slechts ter leen aan ons gegeven en wij dragen haar na een bepaalde tijd over aan de volgende generatie. Daarom is het voor mij verschrikkelijk belangrijk dat eenieder zich gelukkig en blij voelt, ook op de werkplek, zodat onze volgende generaties er ook de vruchten van zullen plukken. Vandaar mijn aanwezigheid op deze summitIk wil meer inzicht krijgen in dit vraagstuk en in hoe ik kan bijdragen en hoe vrouwen kunnen bijdragen. Ik ga voor rechtvaardigheid, en dat eenieder gelijkwaardig wordt behandeld en mannen en vrouwen elkaar respecteren. Daarom keur ik intimidatie op de werkplek af. Ongeacht of mannen of vrouwen slachtoffer of pleger zijn. Ik keur het van beiden af.” 

Beeld privécollectie

Recht gelukkig te zijn

“Mensen komen op het werk om bepaalde redenen. De eerste is om het bedrijf, waarin ze werken naar een grotere hoogte te brengen; de bedrijfsdoelen samen te realiseren. De werknemer heeft ook persoonlijke doelen, waarbij het bedrijf, door middel van een waardering, de werknemer een promotie geeft en een salaris uitbetaalt. Hiermee kunnen werknemers ook hun persoonlijke doelen bereiken en in hun behoefte voorzien. En als men dan in een omgeving komt te werken, waarin men niet alleen fysiek maar ook mentaal geïntimideerd wordt, zullen zowel de persoonlijke als de bedrijfsdoelen niet bereikt worden. Ik zeg altijd aan mensen dat wanneer zoiets gebeurt, speak up, want er zijn instanties waar je terecht kunt met je klacht. Maar in de meeste gevallen is de intimidatie zo erg, dat er zelfs doodsbedreigingen worden geuit, waardoor slachtoffers bang zijn om hun stem te laten horen, want zij kunnen in het ergste geval hun leven verliezen. Daarom zwijgen ook vele collega’s. Zij weten wel dat hun collega’s of hun dierbaren worden geïntimideerd, maar zij blijven gewoon stil vanwege broodvrees. Eigenlijk zijn zij medeplichtig, omdat zij het anderen ontnemen gelukkig te zijn. Ik vind dat ik het recht heb om gebruik te maken van deze aarde. Om er gelukkig te mogen leven. Vandaar dat ik op deze aarde ben gekomen. Ik vind dat dit recht ook voor anderen geldt. Dat stukje aarde waar jij nu op leeft, moet ook voor jou en jouw omgeving zodanig gezond zijn, dat je er de tijd van je leven op kan doorbrengen. Dus ook op de werkplek. Zo vind ik dat wij vanuit deze visie intimidatie op de werkvloer kunnen tegengaan. De visie dat iedereen het recht heeft om gelukkig te zijn op elk plekje op deze aarde.” 

Macht 

Daans ziet macht als een bijzondere factor en geeft er een diepere betekenis aan. Hij benadrukt dat iemand die macht heeft, anderen dingen kan laten doen die tegen de belangen van de ander ingaan. En daar is hij juist tegen. “Ik vind dat hoe machtiger je bent, hoe dienstbaarder je behoort te zijn. Je hebt die macht toch al. Je hoeft jezelf niets meer te bewijzen. Je moet je macht juist gebruiken om positieve resultaten te bereiken. Jij moet als machthebber er dan juist voor zorgen dat alle randvoorwaarden worden geschapen om die aarde gezond te maken en gezond te houden. Dus ook op de werkplek. Maar bepaalde mensen worden machtsdronken. Zij zijn niet in staat om te gaan met die macht, en maken daar dan juist misbruik van. Maar ja, niet eenieder heeft de juiste begeleiding gehad om vanuit het gelijkwaardigheidsprincipe te denken en handelen. Het principe dat je elkaar een goed leven gunt. Dat vereist wijsheid en bewustwording.” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s