Niet de overvloed aan hemelwater vormt de grootste bedreiging maar…

Jrg 19 no 4 juli 2022
Tekst Henna Guicherit

Niet de overvloed aan hemelwater vormt de grootste bedreiging voor dit getergde volk, maar politici die de pilaren van onze democratische rechtstaat doen wankelen. Een ieder is gelijk voor de wet. De dagelijkse praktijk wijst helaas anders uit.

Als nieuwsgierige en mensenrechtenbewuste burger van onze democratische rechtstaat ontgaat het toenemende aantal zaken van schending van mensen- , vrouwen -, kinder – en arbeidsrechten mij niet. Ook niet dat er plegers zijn die de gelegenheid krijgen hun daden ongestraft voort te zetten alsof er geen vuiltje aan de lucht is. In het ergste geval zetten zij hun leven ongestoord voort terwijl zij anderen het leven onrechtmatig hebben ontnomen. Zij menen in al hun arrogantie dat zij ongestraft de grenzen van het acceptabele wel mogen overschrijden. En dat zij, vanwege hun macht, over exclusieve privileges beschikken waar Jaja, Singotiko of Prakash slechts van mogen dromen. Aan klokkenluiders en activisten storen zij zich niet. Die zouden van muggen olifanten maken terwijl nèks no fout.

Beeld moneytalk.knack.be

Macht corrumpeert

Het belang van de machtigen is die macht te behouden en meer macht en/of kapitaal te vergaren. In hun race naar – en behoud van macht is het sinds jaar en dag gebruik het kiezersvolk zand in de ogen te strooien. Eenmaal op het pluche verworden zij, de goede niet te na gesproken, van dienaren van het volk tot dienaren van hun eigen en groepsbelangen casu quo hun portemonnee.            Dat macht corrumpeert heeft iedere koe van zondag allang in de gaten. Sommige kiezers voelen zich vereerd om eens in de vijf jaar een stem te hebben in wie ‘dienaar’ van het volk mag worden in de hoop ook een graantje mee te pikken in ruil voor bewezen diensten of ter meerdere glorie van hun etnische groep.

Iedereen is gelijk voor de wet. Maar wordt de wet wel voor iedereen gelijk toegepast? Dat er sprake is van klassenjustitie staat voor mij als een paal boven water. Immers, zij die macht hebben vanwege hun kapitaalkracht of omdat zij behoren tot de (partij) politieke elite zijn doorgaans de grote boosdoeners die vrijuit gaan. Echter, iedere kruimeldief wordt stoer opgebracht, voorgeleid en berecht volgens de geldende wetgeving. Is die wetgeving plots niet meer de vigerende wanneer zij die met macht bekleed zijn worden gedaagd?

Machtsmisbruik

Zo ook is het schering en inslag dat slachtoffers van huiselijk – en partnergeweld en seksueel molest op de werkplek al snel het etiket van dader opgeplakt krijgen. In onze samenleving waarin veel mannen menen superieur te zijn en vrouwen aan hen ondergeschikt willen maken, leidt deze genderongelijkheid ook tot misbruik van macht en in het ergst geval tot straffeloosheid. Vrouwen, kinderen en zelfs baby’s worden zonder blikken of blozen tot dader verklaard en plegers omgetoverd tot slachtoffers. Van klokkenluiders moet men helemaal niets hebben. Dit is overduidelijk in de casus van de VCBBank en die van de Hakrinbank NV waarin leidinggevenden zijn aangeklaagd voor geweld tegen vrouwelijke medewerkers. 

Hoe bestaat het dat de schender van een misdaad tegen de menselijkheid veertig jaar na zijn misdaad niet achter de tralies zit maar nota bene de gelegenheid krijgt publiekelijk de oorlog te verklaren aan de democratisch gekozen regering (een strafbaar feit) en de grondwet aan zijn laars lapt? Hoe bestaat het dat maanden nadat enkele vrouwelijke medewerkers van de Hakrinbank NV een aanklacht hebben ingediend tegen de directeur van deze bank vanwege seksueel molest op de werkplek nog steeds geen genoegdoening hebben gekregen en de president zich publiekelijk met hem vermaakt? 

Hoe bestaat het dat driehonderd vrouwelijke medewerkers van deze bank niet solidair zijn met hun seksegenoten?

En dan dat ‘geachte’ DNA lid dat mocht meeliften met de president naar de Summit of the Americas. Terwijl zijn vermeende achterban al enkele maanden tot kniehoogte in het water zit post hij ongegeneerd en zonder een greintje empathisch vermogen vanuit de stad van de engelen zijn foto met op zijn borst de tekst ‘Super Dry’.

En dat ander ‘geachte’ lid, wiens vermeende achterban behoort tot degene met de meeste woningnood, het plots de gewoonste zaak van de wereld vindt dat, omdat hij fractieleider is, gefêteerd mag worden op niet één maar twee percelen.

Jonge generatie

Het is de hoogste tijd dat wij ons op alle niveaus en in alle sectoren, hoeken en gaten van dit land gaan beraden over welke impact de decennia oude funeste politieke cultuur met zijn corruptie, machtsmisbruik, vriendjespolitiek, genderongelijkheid en gebrek aan transparantie op onze jonge generatie heeft. Alles mooi en wel met oil and gaswaar men de mond van vol heeft maar, met een jonge generatie die niet opgroeit met een scala aan jonge voorbeeldfiguren die waarden en normen hooghouden, de pilaren van de democratische rechtstaat beschermen, mensenrechten respecteren kunnen wij oil and gas liever ongestoord in de bodem van de zee laten.

2 comments

  1. Prachtig geschreven. Ik zal het zoveel mogelijk sharen, met de hoop dat men het leest en het tot zich last doordringen, er wat van leert en er wat mee doet.
    Want a neks no fout is erin geramd!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s