In verbondenheid jezelf zijn

Jrg 12 no 7 oktober 2015

Door Carla Bakboord

Connecting Communities Beyond Borders (verbondenheid), is het thema voor de Internationale Coming Out Week. “Wij overschrijden internationale en sociale grenzen om groepen met elkaar te verbinden zodat wij elkaar beter leren kennen. Het is immers vanwege onwetendheid dat wij ‘de ander’ discrimineren en stigmatiseren”, zegt Lucien Govaard. Op 3 oktober gaf het LGBT Platform Suriname het startsein voor de International Coming Out Day. Deze dag is in 1988 geproclameerd. Sinds 2011 organiseert het Platform in Suriname activiteiten op en rond de Kom-Uit-De-Kast-Dag, zoals we deze dag vrij vertaald in het Nederlands noemen.

Zondag 11 oktober, op de Internationale Dag zelf, sluit het Platform af met de straatparade en een feest. Het is heel goed dat het LGBT Platform deze dag in Suriname heeft geïntroduceerd. Want nog steeds kunnen heel wat LGBT’s niet zichzelf zijn. Het idee om een platform op te zetten leefde al lange tijd onder LGBT organisaties. Lucien Govaard, bestuurslid van het Platform, vertelt dat na de zeer negatieve en schokkende uitlatingen van de toenmalige parlementariër Ronny Asabina, zij de knoop hebben doorgehakt. “Wij wilden namelijk meer aandacht voor de mensenrechten van de LGBT gemeenschap. En zo werd het LGBT Platform Suriname in augustus 2011 geboren. Direct daaropvolgend zijn wij gestart met evenementen op en rond de International Coming-Out Day. Wij blijven het belangrijk vinden dat onze LGBT community de gelegenheid krijgt zichzelf te zijn. En dat kan op die dagen. We organiseren thema avonden om in dialoog te gaan met de samenleving en gezellige bijeenkomsten met bowlen en karaoke.”

Mythes

In Suriname zijn er dissidenten die de mening zijn toegedaan dat LGBT ‘s geen burgerrechten hebben. Wanneer de overheid de mensen- en burgerrechten van LGBT’s niet respecteert, kan dit onherroepelijk leiden tot onder meer een slechte sociaal economische positie en geweld tegen LGBT’s. Mediaberichten liegen er niet om. Zo is er in 2011 een jonge transgender mishandeld door zijn buurvrouw en haar kinderen. Als gevolg van aanhoudende discriminatie, stigma en geweld heeft deze transgender zelfmoord gepleegd. En weer anderen zijn overgeleverd aan geweld of worden uitgesloten van sociale activiteiten. Daarom durven heel veel LGBT’s niet uit de kast te komen. Om jezelf te kunnen zijn bij je familie, vrienden en in de samenleving, zou toch voor een ieder doodnormaal moeten zijn? Want elke burger heeft toch het recht op een eigen identiteit. Doen alsof, levert namelijk heel veel stress op. En stress is slecht voor onze gezondheid. Uitspraken van parlementariërs en diverse groepen als zou homoseksualiteit een ziekte of een neurose zijn, zijn allang achterhaald en vinden hun oorsprong in het Westerse denken van de 16e eeuw. Bovendien hebben mensen wereldwijd door de eeuwen heen geëxperimenteerd met hun seksualiteit. Dit was nooit beperkt tot bepaalde werelddelen en regio’s. Maar vandaag wordt de mythe van een pre-koloniale seksuele onschuld of onwetendheid gebruikt om anti-homowetgeving te ondersteunen en homonegativiteit aan te wakkeren. In 2014 maakte de Surinaamse overheid zich schuldig door geen standpunt in te nemen tegen foltering van LGBT’s en baseerde haar onthouding onder meer op bovenstaande mythes. Hiermee heeft zij de LGBT populatie kwetsbaar gemaakt voor allerlei vormen van geweld. U herinnert zich ongetwijfeld de onsmakelijke kwestie van de Hakuna Matata Gang (HMG) die met Bullit openlijk een oproep deed om homoseksuele mannen een kogel door het hoofd te schieten. Zelfs leden van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) speelden hierbij een rol, zo is te zien in de videoclip. Er zijn echter geen maatregelen getroffen tegen deze musici. Hoe moeilijk zal het nu voor de LGBT fans van HMG en de LGBT achterban van het NJP zijn om uit te kast komen, wanneer hun lievelingsband en jeugdparlementariërs oproepen hen te vermoorden?

37 passbluecomVerbondenheid

Daarom is het voor het LGBT Platform belangrijk om in dialoog te gaan met de samenleving en verbintenissen aan te gaan met groepen zowel nationaal als internationaal. Een mooi voorbeeld van die internationale verbondenheid is de succesvolle strijd die Surinaamse en Nederlandse organisaties en artiesten hebben gevoerd om Bullit te boycotten. HMG werd geweerd Bullit in het openbaar ten gehore te brengen. Initiatiefnemer, Mikel Haman van Suripositivo en al vijftien jaar LGBT en HIV activist, was de motor achter deze dappere strijd. Mikel is een doorzetter. Zo was hij in 2008 de klokkenluider van de zogenaamde homo-en HIV healings binnen de Pinkstergemeente. Haman: “Door middel van handoplegging verklaarden zij HIV positieven genezen en adviseerden hen te stoppen met het innemen van medicatie. En als zij dat niet deden, werd hen verteld dat zij geen geloof hebben in de geneeskracht van de Heer. Er verscheen een interview met mij in het Nederlands dagblad Trouw hierover. Naar aanleiding hiervan werd ik door de Tweede Kamer uitgenodigd om vragen te beantwoorden. Net als zovele mensenrechtenactivisten werd ik verafschuwd en bedreigd. Het positieve is wel dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam startte met het verzorgen van trainingen over homoseksualiteit, seksuele gezondheid en religie voor geestelijke leiders uit diverse etnische groepen. Ik werk sindsdien nauw samen met hun team dat bestaat uit onder meer Surinaamse dominees, imams en pandits”. Haman organiseerde ook de eerste Aids Memorial Day bij de EBG en de Ram Mandir. Samen met Marlon Reina is hij initiatiefnemer van de Kwakoe Roze Zondag, die dit jaar uitgeroepen is tot de Biggest Black Gay Festival in Europa. Volgend jaar vieren zij het 10-jarig bestaan met onder meer de verkiezing van een rolmodel en de Mister Black Gay. Hij heeft zoveel goed werk verricht dat men nu een documentaire over zijn activistenleven maakt. De première vindt plaats op de 10e Kwakoe Roze Zondag. De schitterende Surinaamse Regenboogvlag, die ons allen verbindt, is zijn ontwerp.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s