Nadia Emma Raveles: een dyadya sisa en activist is heengegaan (1951-2019)

 

Jrg 16 no 5 augustus 2019

Door Henna Guicherit

Als wij Nadia al zingend weer tot leven konden brengen was ze vandaag in ons midden en druk bezig het immaterieel erfgoed van haar broer en inspirator, Robin ‘Dobru’ Raveles, levend te houden. Deze gedachte speelde door mijn hoofd op de singinetien ook daags daarna bij het afscheid op Mariusrust. Want er werd anitri-getrouw flink gezongen; ‘Wi ben habi wan mama, ya wan tru mama’, weerklonk het luid. En tot slot heel overtuigd ‘Ini hemel yandasey, Wi sa mit’ na da moy watrasey’.

Aan Nadia haar leven is op 30 juni onverwachts een einde gekomen. Een actief leven gekenmerkt door passie en liefde voor haar medemens. Deze vormden de drijfveer voor haar strijd tegen onrecht en geweld tegen vrouwen en kinderen en voor de opheffing van de achterstelling van binnenlandbewoners. Nadia heeft aan de wieg gestaan van Women’s Rights Centre (WRC) en het Vrouwen Parlement Forum (VPF). Zij sloeg haar vleugels ook uit naar het Caribisch Gebied waar zij haar krachten gaf aan de Caribbean Association For Feminist Research and Action (CAFRA)en de Pan African Movement. Overtuigd van haar missie schroomde zij niet waar nodig deuren in te trappen en bevoegde autoriteiten te passeren in de wetenschap dat zij met haar actie vanuit een mensenrechtenoptiek een legitiem en rechtvaardig doel nastreefde. De vele levenslessen die Nadia voor neven, nichten en de jonge generatie nalaat, passeerden stuk voor stuk de revue bij haar afscheid. Zij die niet aanwezig konden zijn bij de uitvaart hebben hun ervaring, respect en gevoelens per e-mail en social media kenbaar gemaakt. De e-mails van Carla Bakboord aan Lydia Hermelijn-Raveles en van Margaret Gill aan Joyce Naar zijn als eerbetoon aan Nadia opgenomen in deze editie.

160 Henna Carla en Nadia in Aruba in 1996.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s