Djaienti Hindori; zij die overwint

Jrg 11 no 4 juli 2014
door Carla Bakboord

De Campagne “OOK ZIJ” die onlangs door STAS International is gelanceerd, pleit voor meer vrouwen in topposities bij zowel de overheid als bedrijfsleven. Djaienti Hindori directeur van de Landbouwbank NV, is een gerespecteerde vrouw die diverse topposities bekleedt. Zij is een voorbeeld voor vele vrouwen. Toen haar in een TV programma gevraagd werd hoe zij zich in de “mannenwereld “voelt was haar antwoord kort en krachtig: “als een vis in het water”. Dat is een reactie die je niet zo gauw verwacht omdat heel wat vrouwen in hun carrière regelmatig obstakels tegenkomen. Wat maakt Djaienti zo bijzonder?

Djaienti beschouwt haar carrière als een natuurlijk proces. Van kinds af aan vervult zij al een leidinggevende rol die begon in het gezin. Is het gebruikelijk in de traditionele Hindoestaanse cultuur dat jongens, al zijn zij niet de oudste die rol moeten vervullen, bij haar thuis werd deze traditie doorbroken. Het is voor haar ouders nooit een discussiepunt geweest om haar de verantwoordelijke taak als oudste te geven. “De betekenis van mijn naam – Zij die overwint – is voor mij altijd een lijfspreuk geweest. Het betekent dat er strijd geleverd moet worden. En die kan je winnen of verliezen. En het was bij mijn naamgeving kennelijk de wens van mijn ouders dat ik zou overwinnen. Toen ik naar Nederland vertrok voor de studie ontwikkelingseconomie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen, uitte mijn vader op Zanderij vier woorden; Ik reken op je. En in die zeven jaren studie hebben mijn vader’s woorden mij kracht gegeven”.

76 unitednews sr

Hoe is je carrière gestart? “ Ik begon in 1984 bij het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) als stafambtenaar. Later ben ik toegetreden tot de raad van commissarissen van de Landbouwbank namens het ministerie van LVV. Totdat de heer Jules Bundel mij vraagt om bij de Landbouwbank te komen werken. Ik heb veel geleerd in de interdepartementale werkgroepen. Dit heeft de basis gelegd voor wat ik nu ben. In die periode ontmoette ik ambassadeurHenk Heidweiler. Hij maakte een diepe indruk op me. Hij vond dat ik alles in mij heb om een goede ambassadeur te worden van ons land. Op zijn advies heb ik met heel veel plezier meegedaan aan de diplomaten opleiding. Tot de dag van vandaag heeft het mijn interesse. De opgedane kennis heeft bijgedragen aan mijn functioneren tot heden. De Landbouwbank heeft namelijk meerdere kredietfondsen die worden gedoneerd door internationale organisaties. En voor de onderhandelingen komt de kennis van de diplomatieke opleiding mij uitstekend van pas”.

Djaienti’s carrière verloopt inderdaad zoals zij dat zelf aanduidt als een natuurlijk proces. Van staf medewerker, onder directeur, twee keer waarnemend directeur tot directeur in 2008. In 2003 wordt zij door dhr. Bundel gevraagd om de Landbouwbank te vertegenwoordigen in de bankiersvereniging. Op een gegeven moment stelt de directeur dhr. Frank Thijm voor dat zij de secretarispositie bekleedt. Lachend zegt Djaienti: “En ik dacht hoe ga ik dit klaren? Hoe kom ik hiervan af? Hoe is het mogelijk tussen al die grote mannen? Iedereen applaudisseerde terwijl zij in koor riepen; ja, zij wordt het. Er was vertrouwen in mij. Ik had niet het gevoel dat wij als kleine bank een volwaardige deelnemer waren tussen die grote banken. Ik zoog juist op van hun. Bovendien dacht ik dat zij mij vragen om te notuleren omdat ik een vrouw ben. Ik nam de positie aan. Later werd ik ondervoorzitter en nu ben ik voorzitter van de Bankiersvereniging. In 2008 ben ik gevraagd lid te worden van de Rotaryclub. In 2009 ben ik directeur van de bepaalde avenue verantwoordelijk voor lezingen en presentaties en in 2010 vragen zij mij de positie van secretaris te bekleden. In 2012 word ik president en vandaag mag ik Assistent Governor zijn van Rotary district 7030 waaronder wij vallen. Ik zet mij zelf niet in voor een beloning, erkenning of imago. Het is geen strijd die ik voer. Ik geef me voor de volle honderd procent. Blijkbaar waarderen mijn collega’s en omgeving dit. En gaat het niet ongemerkt.

Vrouwenrol meenemen

Wat adviseer jij vrouwen die de top willen bereiken? “ Wordt niet als een man! Ik praat en handel vanuit een vrouwenperspectief. Mijn collega’s, en dat zijn alleen mannen, vinden dat ik een goede job doe: omdat ik een vrouw ben. Zij erkennen mijn bijzondere vrouwelijke eigenschappen. Ik kan bijvoorbeeld laveren, zeggen zij. Vanwege onze rol zijn we verzorgers van kinderen, ouderen, vrienden of de hele elastieken familie. Die talenten van de verzorging zijn van belang in het professionele werk. 70 tot 80% gaat om het managen van mensen. In welke sector je ook zit. Je moet leren je in te leven in je collega’s en medewerkers. Als je dat niet kunt, heb je geen succes. Je kunt de beste macro-econoom zijn, maar dat maakt je nog topmanager. Door die verzorgende taak die je hebt als vrouw, leer je bepaalde gedragingen herkennen. Want, als je bijvoorbeeld kinderen hebt, zal je zien dat geen van hen gelijk is. Je leert hun sterke zijden goed te benutten. En de zwakkere zijden, zo ze niet om te turnen zijn, niet in te zetten. Je maakt er een handleiding van. En dat geldt ook voor je personeel”. Djaienti benadrukt dat er een evenwicht, dan wel een weerspiegeling moet zijn van de Surinaame samenleving op basis van gender. Maar ook regio, religie en etniciteit ziet zij als een vereiste. Zo vindt zij het net zo ongezond als er bijvoorbeeld alleen Nickerianen, Christenen, Hindoestanen, Javanen, Creolen, of alleen Hindostaanse vrouwen in de leiding zouden zitten. “In de eerste plaats moeten vrouwen capabel zijn. Vrouwen gaan ons vrouwen enorm veel schade toebrengen wanneer zij er een zooitje van maken. En dan zullen ze zeggen: Is dat het waar jullie voor hebben gevochten? Het moest toch zo nodig een vrouw zijn? We moeten wel tolerant naar elkaar zijn want er zullen kinderziektes zijn. Die moeten we samen overwinnen. We kunnen missers hebben. Bij mannen zijn er ook missers. We moeten die vrouwen dan een herkansing geven. We moeten wel succesverhalen hebben. Die eis stellen zij niet voor mannen omdat die er al zijn. En dat willen we juist doorbreken. Het kan zijn dat er vrouwen zijn die het onverhoopt niet bolwerken. Je moet hen dan niet verguizen. Je moet dan niet zeggen; daarom blijven we bij mannen.” Djaienti geeft uitdrukkelijk aan dat we het huidige profiel moeten evalueren. Wellicht zijn die op mannen gericht. Daarom moeten wij die vrouwelijke vaardigheden toevoegen aan het profiel. En de werving zal anders geschieden. Dat is een pre voor vrouwen. De kenmerken die ons sieren als vrouw zullen dan beter benut worden in het management. Dan zullen zij evenals Djaienti Hindori overwinnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s