Kom niet in de politiek gewoon omdat u een vrouw bent

Jrg 11 no 4 juli 2014
door Henna Guicherit

Wat mist elke politieke partij of wat mist het bedrijfsleven wanneer er geen vrouwen participeren op bestuurlijk niveau? Waarom is het belangrijk dat vrouwen participeren in politiek bestuur, in bedrijfsleven organisaties, in de vakbeweging en eigenlijk doorsnijdend op alle niveaus? Vragen die Karin Refos van STAS International onlangs opwierp tijdens de media launch van de nationale campagne “Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015”.

Politiek en bedrijfsleven moeten bewuster worden van de meerwaarde van vrouwen, want vrouwen kunnen beter organiseren en multi – tasken. Vrouwen kijken anders naar zakelijke belangen, brengen balans, zijn geschoold en doelgericht”, aldus Refos. “En om onze doelen te bereiken moet de kennis en kunde van vrouwen en mannen gebundeld worden in de wetenschap dat ook zij organiseert, zij balans brengt, zij succesvol is, zij stimuleert en zij motiveert.”

77 Een sessie van de UNDP Suriname en DNA over meer participatie van vrouwen in de politiek

Dat men zich nu afvraagt waarom vrouwen in de politiek en in de besluitvorming moeten delen, bevreemdt DNA voorzitter Jennifer Simons. “Niemand stelt deze vraag voor mannen. Mensen zijn nodig voor de besluitvorming. En mensen zijn nog altijd mannen en vrouwen. Die behoren daar te zijn waar de beslissingen van hun dorp, stad en land worden genomen”, zo betoogt zij. “Voor mij zijn daar helemaal geen andere rechtvaardigingen voor nodig. Vrouwen moeten meedoen en meebeslissen. Ze hebben immers het recht om over zichzelf en hun leven besluiten te nemen.”

Samen doen
Tijdens de media launch richtte Mevr. Simons zich met een speciaal woord tot de vrouwen die ze volgend jaar hoopt te zien op de kandidatenlijsten. “Eén vrouw in een toppositie maakt niet veel verschil. Het is wel een voorbeeld en een inspiratie maar, het verandert op zich niets aan het systeem en het vraagstuk.” En zij sprak tot de vrouwen in de politieke partijen; “u bent het die het toch zelf zal moeten doen, welke campagne wij ook voeren. U moet er van bewust zijn dat u in uw politieke partij macht heeft. Die partij kan echt niet zonder u. Zorg dat u uw plek ook opeist. Ik weet dat het niet gemakkelijk is. Maar er is een nog belangrijker ding. Het politiek economisch systeem. Dit model dat de wereld vandaag beheerst is kapot, het is ziek, het moet veranderen. Als vrouwen in voldoende mate, snel in het systeem komen hoop ik dat vrouwen, als nieuwe politici kunnen helpen bijdragen om het systeem te veranderen. Want als u hieraan niet meewerkt, zal het geen verschil maken als u er als vrouw bij bent. Want we gaan de 21e eeuw niet zonder kleerscheuren redden. Als we niet het politiek economisch model van de wereld en dus ook van Suriname aanpakken, zullen we de wrange vruchten plukken van het systeem dat is neergezet in de afgelopen paar honderd jaar. Dat werkt niet in ons belang Kom niet in de politiek gewoon omdat u een vrouw bent. Kom ons helpen om inderdaad een wijziging te brengen in het systeem. Het is een veel grotere opdracht dan het weghalen of zetten van de een of de andere politieke partij. U moet ook in uw partij beginnen dat systeem helpen te veranderen. Dit is een oproep uit mijn hart. Ik blijf optimistisch, ik blijf werken en ik zeg u, we hebben een grote job te doen. Ik roep de vrouwen op. Ik roep ook de mannen op want zonder die mannen gaan we het niet redden. Zij dachten dat ze het zonder ons konden redden, zo zijn ze opgevoed. Maar wij denken niet dat we het zonder hun kunnen, we moeten het samen doen.

Staatsolie
Bij Staatsolie is er volgens Mark Waaldijk geen genderbeleid maar toch is de maatschappij waarvan hij directeur is, vanuit een genderoptiek bezien, wel succesvol. “Omdat we kijken naar de mens, naar vrouwen en mannen. Over het algemeen gaan we er in het bedrijfsleven aan voorbij dat we afhankelijk zijn van elkaar en geven we onvoldoende waarde aan het samen doen. De potentie van de vrouw is onvoldoende benut terwijl ze meer powerful is omdat ze meer doet. Waarom is Staatsolie zo succesvol? Omdat wij over tijd beseft hebben dat de mens de most valuable asset is. En we hebben nooit een genderbeleid gehad. In al die 25 jaar dat ik hier zit heb ik nooit meegemaakt dat we iemand hebben binnengehaald vanwege zijn kleur, ras, geloof of gender. In het begin was de aanwas van vrouwen minder maar naarmate Staatsolie zich verder ontwikkelde kwamen er meer vrouwen in dienst. Door de sterkte van de man te combineren met de sterkte van de vrouw bereik je een balans.” Bij Staatsolie werken er ongeveer 1000 mensen waar 20% vrouwen deel van uitmaken. Maar de gap tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Opvallend is wel dat 43% van de engineers, 38% van de superintendents en 17% van het management uit vrouwen bestaat. Het beeld verandert snel want de aanwas is nu voor 60 tot 70% vrouw. Daarom gaan bij Staatsolie de gedachten uit naar een bedrijfscrèche, flexibele werktijden en thuiswerk.

Staatsolie is voor mij een prachtig voorbeeld dat illustreert dat daar waar er geen sprake is van discriminatie, daar waar gelijkheid en gelijkwaardigheid worden gerespecteerd er geen discussie is over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in posities van leiderschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s